Oto jak ugotować kukurydzę w kolbie. Takiej nie jadłeś nawet nad Bałtykiem
Każdy, kto kiedykolwiek był nad morzem, zna hasło krzyczane na nadbałtyckich plażach - kukurydza gotowana! To pyszna i chrupiąca przekąska, którą również można przygotować w domu. Oto, jak gotować kukurydze w kolbie, aby wydobyć z niej smak.
15.08.2023 12:36
Przepis na tradycyjną kukurydzę gotowaną z masłem i solą zna każdy. Mało osób wie, że można przyrządzić ją jeszcze na wiele innych sposobów. Poznaj nasze propozycje.
Jak gotować kukurydzę w kolbie?
Warzywo to z powodzeniem można gotować również w mleku, na parze lub włożyć ją do mikrofalówki. Jednak przyrządzana w wodzie jest najbardziej popularna i rozchwytywana. My uwielbiamy jej smak i dość często robimy ją w domu. Nie odmawiamy sobie jej też w trakcie urlopu nad Bałtykiem. W końcu nic tak nie smakuje na plaży, jak właśnie kolba chrupiącej kukurydzy. Po prostu bajka! Jeśli również marzy ci się przygotowanie jej w domu, oto instrukcja, jak ją zrobić.
- Weź duży garnek.
- Napełnij go do połowy wodą i doprowadź do wrzenia.
- Kukurydzę oczyść ze znamion i liści.
- Dokładnie ją umyj.
- Wrzuć kolby do wrzącej wody.
- Gotuj przez 6-7 minut.
- Wyjmij kukurydzę za pomocą łyżki cedzakowej.
Po wyłożeniu na talerz, dodaj masło, sól i opcjonalnie oprósz przyprawami lub ziołami bądź zjedz bez niczego wedle własnych upodobań.
Jak przygotować kukurydzę na mleku?
Alternatywna receptura zawiera w sobie mleko. Kukurydzę robisz tak samo, jak w poprzednim przepisie, z tą różnicą, że w garnku mieszasz mleko z wodą w proporcji 1:1. Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, natychmiast wrzucasz kolby kukurydzy. Jeżeli masz parowar, to po prostu włóż ją do tego urządzenia. Następnie przykry je i gotuj kukurydzę przez 10-15 minut. Po tym czasie od razu wyłóż ją na talerz. Kukurydzę przygotujesz też w mikrofali. Wystarczy, że umieścisz ją w miseczce i przykryjesz folią spożywczą, w której trzeba zrobić niewielkie dziurki. Warzywo zalej ją 2-3 łyżkami wody i włącz mikrofalówkę na najwyższą moc na 5-7 minut. Po tym czasie kukurydza będzie gotowa do spożycia. Przepisy są banalne, a kukurydza zawsze wychodzi smaczna i chrupiąca.