Zawsze korzystam z tego triku przy robieniu popcornu. Wychodzi niesamowicie puszysty
Świeży, ciepły popcorn to świetna przekąska na imprezy lub seanse filmowe. Przygotowanie go w domu nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście jest prosty trik na puszysty popcorn, który zawsze działa.
12.05.2023 00:29
Kiedy przygotowujesz popcorn w domu (a chyba zgodzisz się, że jest on o wiele smaczniejszy od gotowego, który można kupić w sklepie), najczęściej dzieje się jedna z dwóch niepożądanych rzeczy. W misce lądują liczne "niewypały" lub popcorn jest zbyt mocno wypieczony i twardawy. Znamy sposób, jak temu zaradzić. Nasz prosty trik na puszysty popcorn sprawi, że nierozwinięte ziarenka będą zdarzały się sporadycznie (jeśli w ogóle), a gotowe kawałki będą mięciutkie niczym miniaturowe chmurki.
Dlaczego warto robić popcorn samodzielnie?
Gotowy popcorn jest zimny, a to właśnie świeżo uprażona kukurydza jest najsmaczniejsza. Poza tym zawiera on sporo konserwantów oraz tłuszczu. Podobnie jest z popcornem sprzedawanym w torebkach przeznaczonych do podgrzania w kuchence mikrofalowej. Kiedy robisz popcorn samodzielnie, masz kontrolę nad tym, ile tłuszczu oraz soli się w nim znajdzie. Możesz całkowicie zrezygnować z tych dodatków, dzięki czemu będzie zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jeśli dodatkowo zastosujesz nasz trik na puszysty popcorn, zyskasz przekąskę doskonałą.
Zobacz także
Na czym polega trik na puszysty popcorn?
Patent, dzięki któremu popcorn zawsze jestpuszysty i praktycznie nie zdarzają się w nim twarde, nierozwinięte ziarenka, jest bardzo prosty. Wszystko, co musisz zrobić, to zamoczyć ziarenka kukurydzy w miseczce z wodą na 10 minut. Po tym czasie odsącz je i osusz. Po tym zabiegu możesz przygotować popcorn jak zwykle. Powinien być miękki, puszysty i pozbawiony "niewypałów".
Jakie są inne triki na smaczny popcorn?
Trik na puszysty popcorn nie jest jedynym, który pomoże przygotować pyszną przekąskę na imprezę lub domowy seans filmowy.
- Nie smaż popcornu na maśle. Wiele osób uważa, że taki jest najsmaczniejszy, ale masło łatwo przypalić. Wtedy popcorn nie jest już taki pyszny. Możesz użyć oleju lub oliwy.
- Jeśli chcesz, by popcorn był zdrowszy i mniej kaloryczny, w ogóle zrezygnuj z używania tłuszczu. Ziarenka kukurydzy pękają pod wpływem wysokiej temperatury, a nie oleju, więc w żaden sposób nie zaszkodzi to całemu procesowi. Musisz jedynie pamiętać, by co 10 sekund potrząsać garnkiem lub patelnią, dzięki czemu popcorn się nie przypali.
- Popcornu wcale nie musisz posypywać solą, która sprawia, że przekąska nie jest zbyt zdrowa. Możesz przyprawić go suszonymi ziołami. Zyska wspaniały aromat.