Włoski kucharz złapałby się za głowę, gdyby zobaczył, że to wylewasz. To płynne złoto!

Płynne złoto to termin, który nie raz można spotkać na blogach kulinarnych. Jest to produkt, który najczęściej ląduje w zlewie, a szkoda, bo ma genialne właściwości zagęszczające i nie raz jest w stanie poprawić jakość potrawy. Co to takiego?

Obrazekpłynne złoto w kuchni nie powinno się marnować, fot. freepik

Woda po makaronie nie powinna się marnować

Makaron to włoski produkt, który rozprzestrzenił się na cały świat ze względu na swoją innowacyjną formę. Suszona pasta może przeleżeć w naszej szafce przez długie tygodnie, więc nie zaszkodzi mieć jej zapas. Istnieje tak wiele rodzajów makaronu, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kiedy następnym razem postawisz makaron na gazie, pomyśl, jak wykorzystać wodę z garnka, którą najczęściej wylewasz do zlewu. Opcji jest wiele, wystarczy jedynie trochę pomyśleć.

Obrazek
płynne złoto w kuchni nie powinno się marnować, fot. freepik

Płynne złoto przyda się w kuchni

Ten mętny, białawy płyn po makaronie to nic innego jak rozpuszczona skrobia i cenne składniki mineralne. Przydaje się głównie do zagęszczania sosów, czyli inaczej emulgowania. Jeśli podejdziemy do tego z naukowej strony, jest to nic innego jak łączenie dwóch substancji, które wzajemnie się odpychają. Jeśli sos nie chce odparować, a ty obawiasz się, że spłynie po makaronie, dodaj kilka łyżek wody po makaronie i patrz, jak gęstnieje w oczach. Związane składniki lepiej się połączą, a co za tym idzie, ich smak będzie głębszy i bardziej wyrazisty. Niektórzy kucharze wykorzystują płynne złoto do ciast na chleb i pizzę. Kilka łyżek płynu jest w stanie spulchnić ciasto, a takie będzie znacznie smaczniejsze. Ostatnia opcja to wykorzystanie wody po makaronie do moczenia fasoli, grochu czy ciecierzycy. W ten sposób organizm łatwiej strawi rośliny strączkowe.

Obrazek
płynne złoto w kuchni nie powinno się marnować, fot. freepik

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo