Kucharz zdradził swój sekretny trik! Pokazał jak szybko oddzielić żółtko od białka
Jest sporo patentów na to, jak skutecznie oddzielić żółtko od białka. Ten powszechny kuchenny dylemat można rozwiązać, wykorzystując specjalne gadżety lub... zwykłą kratkę z piekarnika. Sprytnym patentem podzielił się kucharz z Instagrama.
19.07.2023 16:29
Wiele przepisów kulinarnych, głównie na słodkości, ale nie tylko, nakazuje oddzielenie żółtek od białek. Pasjonaci kulinariów mają mnóstwo patentów na wykonanie tego zabiegu. Niektórzy robią to ręcznie, inni wykorzystują sprzęty, które każdy z nas ma w kuchni. Geoffrey Michael Dimitrovski, który na Instagramie dzieli się swoimi przepisami, pokazał, jak on radzi sobie z tym zadaniem. Jego sztuczka przyda się szczególnie w sytuacji, gdy masz do rozdzielenia naprawdę dużo jajek.
Jak oddzielić żółtko od białka?
Najczęściej oddzielamy żółtko od białka, rozbijając skorupkę, a następnie przelewając zawartość z jednego połówki do drugiej do czasu, aż całe białko spłynie do miski. Jest to dość żmudny proces. Do tego może łatwo zakończyć się niepowodzeniem. Wystarczy, że ręka lekko ci zadrży, a żółtko spadnie do miski z białkami lub się rozleje. Do popularnych metod radzenia sobie z rozdzielaniem dwóch części jajka należy trik z plastikową butelką. Wystarczy ścisnąć butelkę i ustawić ją nad rozbitym jajkiem. Po rozluźnieniu uścisku żółtko zostanie zassane do środka. Inne patenty to złapanie żółtka palcami natartymi czosnkiem lub przelanie jajka przez kuchenny lejek. Wszystkie te triki są skuteczne, ale przy większej liczbie jajek zajmą mnóstwo czasu. Warto więc wiedzieć, jak oddzielić żółtko od białka metodą, która pozwoli szybko uporać się nawet z dużą liczbą jajek.
Co zrobić, kiedy musisz oddzielić dużo żółtek?
Geoffrey Michael Dimitrovski prowadzi na Instagramie konto, na którym dzieli się zdjęciami swoich wypieków i kuchennymi patentami. Jeden z nich dotyczy sprawnego oddzielania żółtek od białek w przypadku dużej liczby jajek jednocześnie. Jego trik wymaga użycia kratki z piekarnika i 2 dużych misek.
- Ułóż kratkę z piekarnika na jednej misce.
- Delikatnie rozbijaj jajka nad miską. Białka będą spływać do naczynia, a żółtka zostaną na kratce.
- Kiedy już rozbijesz wszystkie jajka, a białka spłyną do naczynia, przechyl kratkę tak, by żółtka zsunęły się do drugiej, przygotowanej wcześniej miski.