PoradyMieszam 2 składniki. Mole spożywcze natychmiast znikają z kuchennych szafek

Mieszam 2 składniki. Mole spożywcze natychmiast znikają z kuchennych szafek

Mieszam 2 składniki. Mole spożywcze natychmiast znikają z kuchennych szafek
13.10.2023 09:02

Mole spożywcze to prawdziwe utrapienie. Ich obecność to również strata pieniędzy, ponieważ wszystkie zboża, mąki, kasze, ryże i inne produkty lądują w koszu. Oto wskazówka, jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni!

Mole mogą pojawić się w naszym domu, kiedy zbyt długo przechowujemy w nieszczelnych opakowaniach sypie produkty. Możemy też przynieść je ze sklepu. Podpowiadamy sprytny sposób na skuteczne pozbycie się ich.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Kiedy zauważymy już inwazję tych robali - larw lub dorosłych osobników, należy opróżnić całą szafkę. Niestety wiąże się to nierzadko z dużymi stratami spożywki, jak i pieniędzy, ponieważ większość produktów ląduje po prostu w koszu. Nie da się ich przesiać, ani spożywać, jeśli opanowały je mole! Kiedy już to zrobimy, szafkę należy dokładnie umyć. Warto też sprawdzić inne szafki, czy gdzieś jeszcze się nie zagnieździły. Mogą żerować też na orzechach, płatkach owsianych i kukurydzianych, czy mąkach. Jeśli w słoikach, czy pojemnikach pojawiły się, wyrzuć to co jest w ich środku, a następnie porządnie umyj je pod gorącą wodą - możesz też zastosować delikatny detergent dla lepszego efektu. Worek na śmieci, w którym są mole lub od odkurzacza, jeśli odkurzałeś, wynieś natychmiast do pojemnika na zewnątrz, pod żadnym pozorem nie trzymaj w domu. Potem zastosuj domowy środek odkażający. Recepturę na niego znajdziesz poniżej.

Jak pozbyć się moli? fot. freepik
Jak pozbyć się moli? fot. freepik

Domowy środek na mole

Kiedy już posprzątasz i odkurzysz szafki i wszystkie miejsca, gdzie żerowały mole, czas na zastosowanie octu jabłkowego! To świetny środek, który skutecznie niweluje ryzyko ponownego pojawienia się moli spożywczych w kuchni. Rozwodnij go z wodą w proporcjach 50/50. Dodatkowo możesz zastosować też  olejek z mięty pieprzowej do mieszanki. Alternatywnie olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego lub cytrynowego. Następnie dokładnie umyj wnętrze szafki lub innego miejsca, w których była inwazja. Możesz też na zaś zostawić małe pojemniczki z octem tam, gdzie przechowujesz sypkie produkty. Mole nie odważą się tam pojawić! To prosty sposób, dzięki któremu nie narazisz się już na żadne straty spożywcze. 

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także