Zawsze po powrocie ze sklepu stosuję na bananach ten 1 trik. Dzięki temu dłużej są świeże
07.06.2023 16:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chyba każdy z nas się z tym spotyka. Kupujesz świeże banany, zanosisz do domu i w mgnieniu oka zaczynają dojrzewać. Trzeba je jak najszybciej zjeść, bo zostawione "na później" zrobią się całkiem czarne. Podpowiadamy, jak przechowywać banany, żeby dłużej były świeże.
Nawet jeśli kupisz banany, których skórki w sklepie są zielone, po przyniesieniu do domu i ułożeniu na szafce lub stole szybko zmienią kolor na żółty. Po 2-3 dniach na skórkach zaczną pojawiać się brązowe plamki. To normalne. W cieple banany szybko dojrzewają. Na szczęście istnieje prosty, domowy trik, dzięki któremu możesz spowolnić ten proces i dłużej cieszyć się świeżymi owocami.
Czym różnią się świeże banany od dojrzałych?
Banany, w zależności od tego, jak bardzo są dojrzałe, mają różne właściwości i wpływ na nasze zdrowie. Owoce z zieloną skórką świetnie działają na jelita. Wszystko za sprawą skrobi opornej, której nasze organizmy nie trawią. Korzystają na tym dobre bakterie w jelitach. Ta sama substancja sprawia, że niedojrzałe banany są dobrym wyborem dla cukrzyków. Skrobia oporna poprawia bowiem wrażliwość na insulinę. W miarę dojrzewania owoców jej zawartość maleje. Przybywa natomiast cukrów prostych i rozpuszczalnego błonnika. Takie banany stanowią dobrą przekąskę dla osób, które potrzebują szybkiego zastrzyku energii. Są też łatwiejsze do strawienia. Naukowcy uważają, że dojrzałe banany wpływają także na poprawę skuteczności działania białych krwinek.
Jak przechowywać banany, żeby dłużej były świeże?
Jeśli nie chcesz, by banany szybko dojrzewały, możesz zastosować prosty trik z celofanem. Ta sztuczka sprawi, że owoce na dłużej pozostaną świeże.
- Oddziel banany od kiści tak, żeby każdy był osobno.
- Potnij celofan na kawałki o długości ok. 10 cm.
- Owiń każdy koniec banana kawałkiem wcześniej przygotowanego celofanu. Folia musi dobrze przylegać do owoców.
- Tak zabezpieczone owoce przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie kładź ich na słońcu.
Co jeszcze musisz wiedzieć o przechowywaniu bananów?
Jeśli nie chcesz korzystać ze sztuczki z celofanem, możesz wykorzystać inny patent na przechowywanie bananów. Użyj specjalnego wieszaka lub zawieś całą kiść na sznurku. Brak styczności z powierzchniami również spowolni proces dojrzewania owoców. Możesz przechowywać banany w lodówce, ale pamiętaj, że to wpłynie na ich strukturę. Kiedy masz w domu kilka mocno dojrzałych bananów i boisz się, że się zepsują, obierz je, pokrój na kawałki i zamroź. Będą świetną bazą do koktajli oraz dodatkiem do ciast. Pamiętaj, że banany wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych owoców. Położone przy nich mandarynki, pomarańcze czy jabłka szybciej się zepsują. Jednak umieszczenie obok nich np. zielonych pomidorów sprawi, że szybko staną się dobre do jedzenia.