Przechowujesz jajka w ten sposób? Ten błąd może odbić się na twoim samopoczuciu
14.06.2023 08:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Większość z nas umieszcza jajka na drzwiach lodówki w specjalnym stojaku. Okazuje się, że jest to błąd, który może nas wiele kosztować. Dowiedz się, jak przechowywać jajka, aby nie straciły one świeżości.
W sklepach jajka stoją na półce, a w domu wkładamy je odruchowo do lodówki. Czy robimy prawidłowo? Okazuje się, że nie do końca. Dlatego podpowiadamy, jak przechowywać jajka w domu.
Jak przechowywać jajka?
Jajka należy trzymać w lodówce, czy poza nią? Odpowiedź na to pytanie ma związek z temperaturą. Dlatego ułożenie jaj na specjalnych stojaku i umieszczenie na drzwiach lodówki, nie jest do końca dobrym patentem. Winna temu jest zmiana temperatury, jaka zachodzi w lodówce podczas otwierania i zamykania drzwi. To naraża jajka na szybszą utratę świeżości. Eksperci od żywienia polecają, aby trzymać je bardziej w głębi lodówki. Najlepsza będzie dla nich środkowa półka. Dlaczego zatem jajka w sklepach przechowywane są poza miejcem chłodniczym?
Dlaczego jajka w sklepach znajdują się poza lodówką?
Dzieje się tak, ponieważ w sklepach utrzymuje się stała temperatura - zwykle poniżej 20 stopni. Taką właśnie potrzebują jajka, aby zachowały swoją świeżość. W domu temperatura podatna jest na wahania, dlatego jaja trzyma się je w lodówce. Eksperci polecają też, aby przechowywać je w specjalnych pudełkach. Dzięki temu nie będą wchłaniały zapachów. Na drzwiczkach lodówki nie powinno się umieszczać też mleka. Zmienna temperatura działa na nabiał niekorzystnie. Za to do przechowywania na drzwiach nadają się produkty z dodatkiem konserwantów, czyli przeciery, soki, dżemy.
Jak długo przechowywać jaja w lodówce?
To zależy od rodzaju jajek. Wiadomo, że jajka wiejskie mają krótszy termin do spożycia, niż sklepowe. Dlatego powinno się je przechowywać nie dłużej niż 14 dni, po tym czasie mogą się zepsuć. Poznasz, czy jajko jest świeże, wykonując test ze szklanką. Wystarczy, że wrzucisz jajo do szklanki w połowie wypełnionej wodą. Jeśli stanie pionowo i uniesie się do góry, oznacza to, że jest stare. Natomiast jeżeli opadnie w dół, możesz spokojnie je jeść. Zawsze sprawdzaj stan świeżości jajek przed ich zjedzeniem.