Nim zaczną grzać, łapię za suszarkę. Dzięki temu sporo oszczędzam
Sprawny i dobrze utrzymany grzejnik gwarantuje właściwe nagrzewanie pomieszczeń, a także oszczędności. Warto więc wiedzieć, jak przygotować kaloryfer do sezonu grzewczego. Wystarczy zrobić 2 proste rzeczy.
10.09.2023 09:07
Na razie na zewnątrz jest jeszcze ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią początek sezonu grzewczego. Jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym, sam zdecydujesz, kiedy zacząć grzać. W blokach najczęściej włącza się grzanie, gdy temperatura przez 3 kolejne dni spada poniżej określonej temperatury. W zależności od zarządcy budynku jest to zwykle 10-15°C. Choć na razie na takie chłody się nie zanosi, warto już teraz pomyśleć o tym, by przygotować kaloryfer do sezonu.
Jak przygotować kaloryfer do sezonu grzewczego?
To, jak mocno grzeje kaloryfer, zależy w dużej mierze od tego, jak jest utrzymany. Jeśli jest brudny i zakurzony, ciepło gorzej rozchodzi się po mieszkaniu. Jeśli natomiast jest zapowietrzony, nie wykorzystuje w pełni swojej powierzchni grzewczej. W obu przypadkach zmniejsza się wydajność urządzenia, a ty narażasz się na większe koszty ogrzewania. W związku z tym, by dobrze przygotować kaloryfer do sezonu grzewczego, powinieneś porządnie go wyczyścić oraz odpowietrzyć.
Jak wyczyścić kaloryfer?
Wiele osób nie wie, jak zabrać się za czyszczenie kaloryfera. Rzeczywiście, kiedy patrzy się na te wszystkie żeberka i kratki, trudno wyobrazić sobie skuteczny sposób na pozbycie się kurzu, który gromadzi się między nimi. Starsze, żeliwne kaloryfery da się obmieść z kurzu zwykłą miotełką, ale co z nowszymi? Wiele osób sądzi, że konieczne jest np. demontowanie górnej kratki. W rzeczywistości usunięcie kurzu jest o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać. Weź suszarkę do włosów i ustaw na najwyższe obroty. Przejedź nią kilka razy wzdłuż kaloryfera, trzymając ją jak najbliżej jego powierzchni. W ten sposób szybko usuniesz wszystkie drobinki zalegające w jego wnętrzu. Nie zapomnij tylko zebrać ich odkurzaczem z podłogi. Obudowę przetrzyj po prostu wilgotną szmatką i gotowe!
Jak odpowietrzyć kaloryfer?
Odpowietrzanie kaloryfera pozwala maksymalnie wykorzystać jego powierzchnię grzewczą. Jeśli w grzejniku zbierze się powietrze, jego górna część pozostanie zimna, a grzać będzie tylko dół. Operacja odpowietrzania wygląda inaczej w każdym typie grzejnika. Zawsze musisz jednak wykonywać ją, gdy zawór grzania jest zakręcony.
- Do odpowietrzenia grzejnika żeliwnego potrzebujesz płaskiego klucza nasadowego. Odkręć nim śrubunek przy zaworze grzejnym. Pamiętaj, by wcześniej ustawić pod nim miskę lub wiadro. Gdy usłyszysz syczenie, to znak, że grzejnik się odpowietrza. Kiedy zacznie lecieć z niego woda, zakręć śrubunek.
- Grzejniki nowego typu mają zawór odpowietrzający. Miej w pogotowiu szmatkę, by nie zachlapać ściany i podłogi. Odkręć zawór za pomocą płaskiego śrubokręta. Podobnie jak w przypadku żeliwnego kaloryfera, powinieneś usłyszeć syk powietrza. Kiedy pojawia się woda, to znak, że grzejnik jest odpowietrzony i możesz zakręcić zawór.
- W grzejnikach łazienkowych odpowietrzanie wygląda bardzo podobnie. Jedyną różnicą jest to, że zawór odpowietrzający znajduje się zwykle w górnej części urządzenia.