Sklepowa zdradziła mi, jak dobrze podgrzać jedzenie w mikrofali. Długo robiłam to źle
Chyba każdy użytkownik mikrofalówki to zna. Wkładasz do niej jedzenie, a po podgrzaniu częściowo jest gorące, a częściowo zupełnie zimne. Aby rozwiązać ten problem, warto dowiedzieć się, jak działa kuchenka, której używamy na co dzień. Podpowiadamy, jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali.
17.08.2023 10:42
Większość z nas korzysta z mikrofalówek, ponieważ to szybki sposób na podniesienie temperatury jedzenia. Okazuje się, że nie zawsze jest skuteczny. Czasami potrawy są podgrzane nierównomiernie — część jest gorąca, a cześć lodowata. Jest prosty sposób, by zaradzić temu problemowi.
Dlaczego jedzenie w mikrofalówce nie nagrzewa się równomiernie?
Zanim wyjaśnimy, jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali, musimy wyjaśnić, jak działa to niewielkie urządzenie. Kuchenka wykorzystuje fale elektromagnetyczne. W miejscach, gdzie ich amplituda jest wysoka, jedzenie się podgrzewa. Tam, gdzie występują tzw. węzły, energia nie jest przekazywana do potrawy, a w efekcie jedzenie jest zimne. Nie bez znaczenia jest również zawartość wody w potrawie. Najlepiej podgrzewają się rzeczy, które są wilgotne, ponieważ woda ułatwia pobieranie energii z fal elektromagnetycznych. Co ciekawe, pożywienia podgrzewa się wolniej zarówno, gdy jest suche, jak i gdy wody jest zbyt dużo.
Zobacz także
Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali?
Fal elektromagnetycznych nie widać gołym okiem. Skąd w takim razie masz wiedzieć, gdzie znajdują się miejsca słabiej ogrzewane? Być może zauważyłeś, że zimne części potrawy są zwykle zlokalizowane pośrodku talerza, a ciepłe bliżej jego krawędzi. Aby danie podgrzewało się równomiernie, wystarczy zastosować prostą sztuczkę polegającą na ustawieniu naczynia tuż przy brzegu obrotowej podstawy wewnątrz mikrofalówki. Oczywiście ta sztuczka nie zadziała, jeśli wkładasz do mikrofalówki bardzo duży talerz, którego rozmiar wymusza ustawienie dokładnie po środku. Jeśli jednak użyjesz mniejszego naczynia, które da się ustawić bliżej jednej ze ścian, z pewnością odczujesz różnicę.
Jak inaczej równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali?
Jeśli nie możesz zastosować sztuczki z ustawianiem talerza przy krawędzi obrotowej podstawy w mikrofalówce (np. z powodu jego wielkości), są jeszcze 2 przydatne sztuczki, które możesz wykorzystać.
- Układaj jedzenie w pierścień, by pośrodku nic się nie znajdowało. Bliżej krawędzi naczynia powinno dobrze i równomiernie się podgrzać.
- Jeśli potrawa wymaga dłuższego podgrzewania, nie nastawiaj mikrofalówki od razu na np. 5 minut. Wstaw jedzenie na 1 minutę, a następnie wyjmij i pomieszaj. Powtarzaj ten cykl do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury jedzenia. Ten trik dobrze sprawdza się m.in. przy zupach, które trudniej podgrzać ze względu na dużą zawartość wody.