PoradyLajfhakiPrzestałam kupować przekąski. Suszenie jabłek to bułka z masłem

Przestałam kupować przekąski. Suszenie jabłek to bułka z masłem

Suszone jabłka to świetna alternatywa dla słodyczy i innych paczkowanych przekąsek. Są bardzo smaczne, chrupiące i zdrowe, ale też łatwe do samodzielnego przygotowania. Oto, jak suszyć jabłka w piekarniku i zrobić zdrową przekąskę dla wszystkim domowników.

jak suszyć jabłka w piekarniku, fot. Getty Images
jak suszyć jabłka w piekarniku, fot. Getty Images

03.09.2023 10:05

Suszone jabłka to nie tylko apetyczna przekąska, ale można z nich też zrobić ozdoby. Podobnie, jak suszone cytrusy pełnią rolę dekoracji na stole lub w zimowym czasie na choince. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Zdradzamy, jak to zrobić za pomocą piekarnika.

Właściwości odżywcze suszonych jabłek

Są sporym źródłem wartości odżywczych i witamin, a w szczególności błonnika, który wspiera układ trawienny. Poleca się jeść suszone jabłka osobom, które mają z nim problemy, ponieważ pomagają czyścić jelita z resztek pokarmowych. Mało tego, wspierają też układ odpornościowy, podobnie jak cytrusy. Jedzenie jabłek obniża też zły cholesterol, a ponadto wzmacnia serce i poprawia kondycję skóry. Zbadano również, że suszone jabłka zapobiegają chorobom nowotworowym. Jak widać jest wiele argumentów za tym, aby je jeść. Mają naprawdę szerokie i pozytywne działanie na nasze zdrowie.

Green apple sitting on a pile of dried apple slices on white background. High quality photo
Green apple sitting on a pile of dried apple slices on white background. High quality photo

Jak suszyć jabłka w piekarniku?

Do suszenia nadadzą się wszystkie rodzaje jabłek, jednak my polecamy wybierać te bardziej słodkie. Kiedy już przygotujesz owoce do suszenia, sprawdź jeszcze, czy nie są uszkodzone albo zepsute. Takie nie nadają się do jedzenia i trzeba je wyrzucić lub użyć na kompost. Następnie umyj jabłka, osusz i cienko obierz ze skórki. Chociaż zawiera w sobie bogactwo witamin, w trakcie suszenia będzie zbyt twarda. Potem wykrój z jabłek gniazda nasienne i zabierz się do krojenia ich na równe plastry. Jeśli nie chcesz, aby szybko ściemniały, namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny, dzięki temu będą miały jaśniejszy kolor. Jeśli lubisz przyprawy, wyłóż jabłka na blasze, a następnie posyp je: cynamonem, kardamonem, imbirem. Kiedy są już gotowe włóż owoce do piekarnika - zwróć uwagę, aby nie przylegały do siebie. Potem susz je przez około trzy godziny w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Po godzinie zmniejsz temperaturę i otwórz drzwi, aby wilgoć mogła odparować. Sprawdzaj też, czy jabłka nie przypalają się. I to cała tajemnica suszonych jabłek z piekarnika.

Apples and dried apple slices on a board on white background. High quality photo
Apples and dried apple slices on a board on white background. High quality photo