PoradySprzedawczyni zdradziła mi szybki sposób na rozmrażanie kurczaka

Sprzedawczyni zdradziła mi szybki sposób na rozmrażanie kurczaka

Rozmrażanie mięsa to proces, który wymaga czasu. Nie zawsze go mamy, więc często poszukujemy sposobów, by szybko rozmrozić np. kurczaka. Jak to zrobić, by w mięsie nie zaczęły namnażać się bakterie? Jest kilka sztuczek, które możesz zastosować, by mięso po wyjęciu z zamrażalnika szybko nadawało się do obróbki.

Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Getty Images
Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Getty Images

25.06.2023 17:15

Mrożenie mięsa pozwala przedłużyć jego przydatność do spożycia. Niestety, kiedy chcesz użyć produktu przechowywanego w zamrażalniku, musisz najpierw go odmrozić. A to wymaga czasu. Co zrobić, kiedy niespodziewanie zjawiają się goście i musisz szybko rozmrozić kurczaka? Masz do wyboru kilka opcji.

Czym grozi niewłaściwe rozmrażanie kurczaka?

Z surowym mięsem trzeba obchodzić się bardzo ostrożnie. Jeśli nie zrobisz tego właściwie, mogą namnażać się w nim groźne bakterie oraz drobnoustroje. W efekcie istnieje ryzyko, że zarazisz się Salmonellą lub bakterią z rodzaju Campylobacter. W niektórych przypadkach w surowym mięsie mogą znajdować się również inne bakterie, w tym bardzo groźne E. coli oraz Yersinia enterocolitica. Zakażenie którąkolwiek z nich może być groźne dla zdrowia. Wśród objawów, jakie wywołuje większość bakterii, można wymienić: ból brzucha, wymioty oraz biegunkę. Aby tego uniknąć, powinieneś wiedzieć, jak szybko i bezpiecznie rozmrozić kurczaka.

Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Freepik
Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Freepik

Jak najlepiej rozmrażać kurczaka?

Najbardziej rekomendowaną metodą jest rozmrażanie kurczaka w lodówce. Panuje tam wyższa temperatura niż w zamrażalniku, więc mięso stopniowo będzie się rozmrażać. Włóż kurczaka do miski i ustaw na najniższej półce. Później wystarczy już tylko czekać. Niestety, jak się domyślasz, rozmrażanie kurczaka w stosunkowo niskiej temperaturze, jaka panuje w lodówce, to dość długotrwały proces. Całkowite rozmarznięcie ok. 1 kg mięsa zajmuje przeważnie 12 godzin. Jeśli nie masz tyle czasu, wypróbuj jeden z trików, które opisujemy poniżej.

Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Freepik
Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Freepik

Jak szybko rozmrozić kurczaka?

Jeśli sądzisz, że najlepszym sposobem na szybkie rozmrożenie kurczaka jest wyjęcie go z zamrażalnika i ułożenie na kuchennym blacie, jesteś w błędzie. Mięso może leżeć w temperaturze pokojowej tylko 2 godziny. Po tym czasie zaczynają namnażać się drobnoustroje (to prosta droga do zatrucia). Pewnie domyślasz się, że 2 godziny to za mało, by mięso całkowicie się rozmroziło. Co wobec tego możesz zrobić? Oto sprawdzone patenty na szybkie rozmrożenie drobiu.

  • Rozmrażaj kurczaka w misce z zimną wodą (ciepła sprawi, że się zepsuje!). Wymieniaj ją co 30 minut. Jeśli chcesz oszacować, ile czasu będziesz rozmrażać kurczaka tą metodą, na każde 0,5 kg przeznacz 30 minut.
  • Możesz użyć kuchenki mikrofalowej (najlepiej takiej z funkcją rozmrażania). Pamiętaj, by co jakiś czas obrócić mięso. Dzięki temu będzie równomiernie rozmarzać i unikniesz sytuacji, w której część rozmarznie, a część cały czas będzie zimna.
  • Włóż mięso do piekarnika nastawionego na niską temperaturę (55-75 stopni Celsjusza). Co jakiś czas obracaj je, by równomiernie rozmarzało. Jeśli poczujesz nieprzyjemny zapach, to znak, że mięso zaczęło się psuć.
Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Freepik
Jak szybko rozmrozić kurczaka? Fot. Freepik

Kiedy nie trzeba rozmrażać kurczaka?

Nie zawsze kurczaka wyjętego z lodówki musisz rozmrażać. Mięso na zupę lub takie, które chcesz ugotować w jednym kawałku, możesz wrzucić zamarznięte go garnka. Jeśli od razu po zakupie wiesz, że będziesz piec kurczaka, możesz doprawić go przed włożeniem do zamrażalnika. Dzięki temu przed pieczeniem nie będzie trzeba czekać, aż rozmarznie. Po prostu z zamrażalnika włożysz kurczaka od razu do piekarnika. Rozmrożenia zawsze będzie wymagało jedynie mięso, które zamierzasz usmażyć.