Ten trik robi wrażenie na każdym! Świeże kostki lodu zrobisz w 20 minut, a nie kilka godzin
Latem uwielbiamy pić napoje z lodem, ponieważ dają przyjemne orzeźwienie. Zdarza się jednak, że zapomnisz zrobić lód przed imprezą lub zimnych kostek nagle zabraknie. Co począć w takiej sytuacji? Podpowiadamy, jak szybko zrobić lód.
23.06.2023 18:56
Latem sposoby na schłodzenie napojów w jak najkrótszym czasie są na wagę złota. Podobnie jak przepisy na szybkie zrobienie kostek lodu. Kiedy nie ma czasu do stracenia, bo impreza trwa, a lodu brakuje, możesz wykorzystać prosty, choć w pierwszej chwili nieco zaskakujący trik.
Jak szybko zrobić lód?
Jeśli sądzisz, że szybciej zrobisz lód, kiedy użyjesz bardzo zimnej wody, jesteś w błędzie. Jest zupełnie odwrotnie. Aby zrobić kostki lodu w kilka chwil, musisz wykorzystać ciepłą, a najlepiej gorącą wodę. Dzięki temu skrócisz czas robienia lodu z 3-4 godzin do 20-30 minut. Skuteczność tej metody potwierdzono m.in. w popularnym przed laty programie "Brainiac". Nagranie z eksperymentem dotyczącym zamarzania ciepłej wody przypomniano ostatnio na TikToku:
Zobacz także
Dlaczego ciepła woda zamarza szybciej?
To, że ciepła woda zamarza szybciej niż zimna, nie jest żadną magiczną sztuczką. Wszystko wyjaśniają prawa fizyki. Naukowcy tłumaczą, że w miarę obniżania temperatury wody wiązania wodorowe w jej cząsteczkach się kurczą i uwalniają energię. Ciepła woda uwalnia jej zdecydowanie więcej niż chłodna, dlatego zamarza szybciej.
Czy stosowanie tego triku szkodzi zamrażarce?
Chyba każdy słyszał, że do lodówki (a tym bardziej do zamrażarki) nie można wkładać ciepłych rzeczy. Nasuwa się więc oczywiste pytanie: czy zamrażając ciepłą wodę, nie uszkodzimy lodówki? Producenci rzeczywiście odradzają takie zabiegi, tłumacząc, że skracają one żywotność sprzętu. Poza tym gorąca woda może początkowo powodować rozmarzanie zamrożonych produktów. Co w takim razie robić — szybko zamrozić lód czy czekać? Sam musisz zdecydować, jak bardzo zależy ci na pozyskaniu zimnych kostek. Jeśli sztuczkę z mrożeniem ciepłej wody będziesz wykorzystywać sporadycznie, prawdopodobnie nic wielkiego się nie stanie. Aby uchronić inne produkty przed rozmarznięciem pod wpływem umieszczenia obok foremki z gorącą wodą, ustaw ją w osobnej szufladzie przeznaczonej do mrożenia lodu (o ile twoja zamrażarka taką posiada).