PoradySądzisz, że wiesz, jak używać sztućców? Lepiej sprawdź, czy nie popełniasz jednego z tych błędów

Sądzisz, że wiesz, jak używać sztućców? Lepiej sprawdź, czy nie popełniasz jednego z tych błędów

Czy na pewno wiesz, jak używać sztućców? Fot. Freepik
Czy na pewno wiesz, jak używać sztućców? Fot. Freepik
19.08.2023 17:36

Jedząc w domu, nie musisz się za bardzo przejmować etykietą, ale idąc w gości lub do restauracji, lepiej nie popełnić gafy. Podpowiadamy, jak poprawnie używać sztućców. Niektóre zasady mogą cię zaskoczyć.

Motyw właściwego używania sztućców często pojawia się w filmach. Zwykle bohaterowie są pouczani, który widelec służy do jedzenia konkretnych dań itp. Większość z nas na co dzień nie miewa takich dylematów, ale i tak łatwo o towarzyską wpadkę związaną właśnie z używaniem sztućców. Jest kilka zasad savoir-vivre'u, o których wiele osób zapomina lub w ogóle nie wie. Oto najważniejsze zasady stołowej etykiety, które powinieneś stosować w towarzystwie oraz w restauracjach.

Jak używać sztućców?

Przede wszystkim, kiedy zaczynasz używać sztućców, w żadnym wypadku nie powinieneś odkładać ich ponownie na stół. Narzędzie, którego nie chcesz dalej używać, powinno zostać oparte o brzeg talerza. Teoretycznie to oczywiste, ale w praktyce wiele osób o tym zapomina. Kwestia odkładania sztućców jest jednak bardziej skomplikowana. Są dwie szkoły — europejska i amerykańska, a każda z nich mówi na ten temat coś innego. W tradycji europejskiej nóż i widelec powinny być trzymane przez cały czas trwania posiłki i w ogóle nie powinieneś ich odkładać. Nawet jeśli nóż przestaje być potrzebny, należy trzymać go w prawej dłoni. Podejście amerykańskie jest bardziej swobodne. Dopuszcza ono odłożenie noża (oczywiście na bok talerza, a nie na stół!), jeśli już go nie potrzebujesz. W takiej sytuacji możesz też przełożyć widelec do prawej dłoni.

Jak prawidłowo używać sztućców? Fot. Freepik
Jak prawidłowo używać sztućców? Fot. Freepik

Jak prawidłowo trzymać sztućce?

Trzymanie sztućców to łatwizna, prawda? Okazuje się, że nie do końca. Widelec należy trzymać zębami w dół i nabijać na niego jedzenie. Używanie go ułożonego płasko i stosowanie do nabierania (tak jak roi się to za pomocą łyżki) jest dopuszczalne tylko w przypadku potraw o bardzo miękkiej konsystencji, np. purée. Zarówno w przypadku widelca, jak i noża powinno się trzymać palec wskazujący wzdłuż uchwytu, a pozostałe zawinąć wokół niego. Jeśli zostaniesz poproszony o podanie któregoś ze sztućców, złap go pośrodku i przekaż drugiej osobie uchwytem do przodu, by mogła go łatwo chwycić.

Jak prawidłowo trzymać sztućce? Fot. Freepik
Jak prawidłowo trzymać sztućce? Fot. Freepik

Co jeszcze warto wiedzieć o używaniu sztućców?

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale nietaktem przy stole jest schylanie się lub wręcz wchodzenie pod niego, gdy upuścisz np. łyżeczkę. Gdy któryś ze sztućców upadnie, powinieneś poprosić kelnera o przyniesienie nowego. I tyle. Narzędzie z podłogi zostanie zabrane przez obsługę, kiedy opuścisz restaurację. Warto stosować ten sam schemat również w czasie eleganckich przyjęć. Gospodarz z pewnością lepiej przyjmie prośbę o podanie nowej łyżeczki niż widok jednego z gości znikającego na chwilę pod stołem. Złamaniem zasad etykiety jest także krojenie całej potrawy na mniejsze kawałki od razu po tym, jak ci ją podano. Taki zabieg sprawia, że jedzenie szybciej stygnie i traci smak. O wiele lepiej jest odkrawać pojedyncze kawałki i od razu zjadać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także