PoradyWcale nie używam łyżki. W wydrążaniu dyni lepiej sprawdza się inny sztuciec

Wcale nie używam łyżki. W wydrążaniu dyni lepiej sprawdza się inny sztuciec

Nie ma znaczenia, czy chcesz zrobić z niej zupę, przetwory, czy dekorację na Halloween. Każdą dynię trzeba najpierw wydrążyć. Podpowiadamy, jak to zrobić, by odpadki nie walały się po całej kuchni. Wystarczy odpowiednio dobrać narzędzie. Wbrew powszechnemu mniemaniu łyżka wcale nie jest najlepszym wyborem.

Podpowiadamy, jak sprawnie wydrążyć dynię. Fot. Freepik
Podpowiadamy, jak sprawnie wydrążyć dynię. Fot. Freepik

29.10.2023 17:03

Usunięcie pestek i nitek miąższu to dość żmudna praca. Do tego wiąże się ze sporym bałaganem. Wystarczy jednak zmienić technikę oraz narzędzie, by wydrążyć dynię szybko, sprawnie i bez rozsypywania niechcianej zawartości po całej kuchni.

Jak przygotować dynię do wydrążenia?

Jeśli chcesz wiedzieć, jak wydrążyć dynię, musisz wiedzieć, że pierwszy etap jest zawsze taki sam. Odetnij kapelusz i odłóż go na bok. Pamiętaj, że otwór musi być na tyle duży, by umożliwiał swobodne włożenie dłoni i manewrowanie nią. Jeżeli zamierzasz wykorzystać dynię w kuchni, możesz również przeciąć ją na pół, by ułatwić sobie wydobywanie zbędnej zawartości. Jeśli natomiast przygotowujesz dynię na Halloween, zamiast górnej części, lepiej odciąć dolną. W ten sposób ułatwisz sobie wycinanie upiornej "twarzy", a także opóźnisz proces psucia się ozdoby. Woda kumulująca się na dnie dyni sprawia, że właśnie jej spodnia część gnije jako pierwsza.

Warto wiedzieć, jak wydrążyć dynię szybko i sprawnie. Fot. Freepik
Warto wiedzieć, jak wydrążyć dynię szybko i sprawnie. Fot. Freepik

Jak sprawnie wydrążyć dynię?

Większość osób pozbywa się z dyni pestek i nitek miąższu za pomocą łyżki. Rzadziej wybieranym narzędziem jest nóż, który co prawda ułatwia odcinanie nitek, ale wymusza wyjmowanie zawartości warzywa dłonią. W obu przypadkach pojawia się ten sam problem — pestki i pomarańczowe nitki spadają na blat i podłogę, robiąc duży bałagan. Jak wydrążyć dynię, aby tego uniknąć? Powinieneś zastosować inne narzędzie, które być może również masz w domu. Mowa o gałce do lodów. Jest głębsza od łyżki, dzięki czemu nabierzesz nią więcej pestek i nitek, a po wyciągnięciu z wnętrza dyni odpadki nie będą się rozsypywać po całej kuchni. Dzięki temu wydrążysz dynię szybko i sprawnie, a co najważniejsze — bez brudzenia całej kuchni.

Wiedza, jak wydrążyć dynię przyda się miłośnikom tego warzywa. Fot. Freepik
Wiedza, jak wydrążyć dynię przyda się miłośnikom tego warzywa. Fot. Freepik

Jak przedłużyć żywotność dyni na Halloween?

Jeśli wydrążona dynia ma być ozdobą na Halloween, powinieneś zadbać o to, by wytrzymała jak najdłużej. W związku z tym przed przystąpieniem do usuwania jej zawartości i wycinania powinieneś ją zakonserwować. Możesz to zrobić, wykorzystując nasz prosty trik z wybielaczem. Dobrym pomysłem, jak już wspomnieliśmy, jest wycięcie otworu na dnie, a nie w górnej części warzywa. Dynia postoi dłużej również wtedy, gdy zamiast wkładać do środka świeczkę (która będzie przyspieszać gnicie), użyjesz lampki lub łańcucha LED.

kuchniahalloweenkuchenne triki