PoradyBabcia nauczyła mnie, jak rozpoznać dobrą dynię. Dzięki tym zasadom nigdy się nie mylę

Babcia nauczyła mnie, jak rozpoznać dobrą dynię. Dzięki tym zasadom nigdy się nie mylę

Przełom lata i jesieni to sezon na dynie. W tym okresie chętnie robimy z niej zupy, placki czy desery. Aby były smaczne, warto jednak wiedzieć, jak kupić dobrą dynię. Podpowiadamy, na co należy zwrócić uwagę.

Podpowiadamy, jak kupić dobrą dynię. Fot. Pixabay
Podpowiadamy, jak kupić dobrą dynię. Fot. Pixabay

28.09.2023 13:34

Dynia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Nadaje się na zupy, drugie dania, a nawet desery. Można zrobić z niej również pyszne przetwory na zimę. Podstawą jest wybranie odpowiedniego okazu. Wyjaśniamy, na co zwrócić uwagę, by kupić dobrą dynię.

Jaką dynię wybrać?

Aby kupić dobrą dynię, zastanów się najpierw, do czego będziesz jej używał. Od tego zależy wybór odpowiedniej odmiany. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna. Niewiele osób wie, że jest najmniej słodka ze wszystkich i ma najmniej wyrazisty smak. Najlepiej jest wykorzystywać ją do dań wytrawnych lub do jesiennych dekoracji. Do zup i musów doskonale nadaje się dynia prowansalska, która ma lekko wodnisty miąższ i słodkawy smak. Przypominającą granat dynię hokkaido można jeść ze skórką. Doskonale nadaje się do pieczenia oraz jako dodatek do ciast. Podobne zastosowanie ma zielona dynia japońska, która jest dość słodka. Żółta i nieco podłużna dynia makaronowa po upieczeniu rozwarstwia się na nitki, dlatego dobrze sprawdza się jako zamiennik makaronu.  Dynia piżmowa, która przypomina kształtem gruszkę, ma małe gniazdo nasienne i charakteryzuje się delikatnym smakiem, dlatego jest najbardziej uniwersalna.

Jak kupić dobrą dynię? Fot. Pixabay
Jak kupić dobrą dynię? Fot. Pixabay

Jak kupić dobrą dynię?

Bez względu na to, jaką odmianę dyni kupujesz, z pewnością chcesz wybrać najsmaczniejszy egzemplarz. Jak to zrobić? Wystarczy zwrócić uwagę na skórkę. Jest ona źródłem wielu cennych informacji o jakości dyni. Wybieraj okazy, które są gładkie i jędrne. Chropowata skórka to znak, że miąższ jest włóknisty. Unikaj dyń z plamami i przebarwieniami. Z pewnością nie zwiastują one dobrego smaku. Wybieraj dynie o jak najbardziej intensywnym kolorze — to znak, że mają więcej witamin. Zważ warzywo. Jeśli jego waga jest stosunkowo wysoka w zestawieniu z rozmiarem, to znak, że dynia jest mięsista.

Jak wybrać najlepszą dynię? Fot. Pixabay
Jak wybrać najlepszą dynię? Fot. Pixabay

Jak przechowywać dynię?

Wiesz już, jak kupić dobrą dynię. Czas wyjaśnić, jak prawidłowo ją przechowywać. Tylko w odpowiednich warunkach zachowa świeżość i trwałość przez długi czas. Najlepiej jest schować dynię do lodówki lub zamrażarki. Jeśli nie masz takiej możliwości, ulokuj ją w chłodnym, zacienionym miejscu i zapewnij jej dobrą wentylację.

kuchniawarzywagotowanie