PoradyLajfhakiKawa kuloodporna to totalny hit jesieni! Daje "kopa" na cały dzień i smakuje obłędnie

Kawa kuloodporna to totalny hit jesieni! Daje "kopa" na cały dzień i smakuje obłędnie

kawa kuloodporna, fot. Genialne
kawa kuloodporna, fot. Genialne

16.10.2023 18:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W ostatnim czasie można usłyszeć o nowości na rynku kawiarnianym. Kawa kuloodporna szturmem zdobywa serca miłośników kaw. Zdradzamy, czym jest, i jak ją przygotować.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Dodaje energii, dobrze smakuje, a z jej fusów można np. zrobić organiczny nawóz czy peeling. Prawdziwa moc korzyści. Alternatywą dla tradycyjnej kawy stała się coraz bardziej modna tzw. bulletproof coffee. Oto co warto o niej wiedzieć.

Czym jest kawa kuloodporna?

Nazwa brzmi dość nietuzinkowo. Bulletproof coffee, czyli inaczej kawa kuloodporna, to nic innego jak połączenie kawy, tłuszczu i ulubionych dodatków. Stała się coraz bardziej popularna wśród osób, które cenią sobie zdrowy styl życia i stosują dietę ketogeniczną. Napój ten zapewnia dość oryginalne doznania smakowe i zapachowe, jest też alternatywą dla tradycyjnej kawy. Ceniony jest za swoje właściwości, ponieważ dostarcza do organizmu porządnego zastrzyku energii, który starcza na naprawdę długo. Dodaje się do niej tłuszcz w postaci masła lub oleju kokosowego. Pozwala uniknąć też skoków poziomu cukru i daje dłuższe uczucie sytości niż zwykła kawa, dzięki czemu łatwiej kontrolować apetyt. Wspiera koncentrację i pracę mózgu. Co więcej, nie jest trudna w przygotowaniu.

coffe splash in mug on black background
coffe splash in mug on black background

Jak przygotować kawę kuloodporną?

Nie jest to wcale trudne. Można cieszyć się jej właściwościami i smakiem, kiedy tylko mamy na to ochotę. Najpierw parzy się ulubioną kawę tak jak zwykle. Następnie wlewa się ją do blendera i dodaje masło klarowane lub olej kokosowy. Dla wzbogacenia smaku można pokusić się o ulubione dodatki, np. cynamon czy czekoladę. Ostatni etap to miksowanie na jednolitą piankową masę. I gotowe! Można podawać wedle uznania do śniadania lub deseru.  Taka kawa z pewnością będzie dobrym startem w nowy dzień. Nie powinny jej jednak pić osoby, które mają nadciśnienie, nietolerancję laktozy, alergię na któryś ze składników lub są na diecie o niskiej zawartości tłuszczu. Dla innych nie ma przeciwwskazań do jej picia.

Hot coffee for morning work or a holiday in a cafe with a refreshing garden. Picture for card or poster
Hot coffee for morning work or a holiday in a cafe with a refreshing garden. Picture for card or poster
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także