PoradyLajfhakiKiedy obierałam kiwi przy mojej cioci, doszło między nami do sporu. Mówi, że to marnotrawstwo

Kiedy obierałam kiwi przy mojej cioci, doszło między nami do sporu. Mówi, że to marnotrawstwo

To pyszny i odżywczy owoc, który możemy jeść solo lub w formie dodatku do owsianki czy deseru. Najczęściej przed spożyciem obieramy je, nie zastanawiając się w ogóle, czy można jeść kiwi ze skórką? Okazuje się, że jest ona prawdziwą skarbnicą witamin.

Czy można jeść kiwi ze skórką, fot. Gettyimages
Czy można jeść kiwi ze skórką, fot. Gettyimages

21.06.2023 19:10

Kiwi to egzotyczny owoc pochodzący z Chin i... można go jeść w całości! Wcale nie powinniśmy go obierać, jak to najczęściej robimy. Zdradzamy korzyści z jedzenia skórki kiwi.

Dlaczego warto jeść kiwi ze skórką?

  • błonnika,
  • białka,
  • witaminy C,
  • witaminy K,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy E,
  • miedzi,
  • potasu,
  • magnezu.

Lista, jak widzisz, jest imponująca. Co więcej, warto jeść kiwi w całości — ze skórką. Jest ona w pełni jadalna i zdrowa. Zawiera sporo odżywczych składników, nawet więcej niż sam miąższ! Ma aż o 50% więcej błonnika o 34% więcej witaminy E. Jedzenie całego owocu to prosty sposób, aby uzupełnić swoje zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Duża zawartość witaminy C pozwala w szybki sposób podnieść odporność.

Obraz

Dlaczego jeszcze warto jeść kiwi ze skórką?

To wszystko to jednak nie są jedyne korzyści z jedzenia skórki kiwi. Jest ich o wiele więcej, co jest kolejnym argumentem "za", aby jeść cały owoc — bez obierania. Oto lista zalet ze spożywania skórki:

  • Zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu jest dobra dla serca.
  • Duża zawartość błonnika zmniejsza ryzyko: chorób sercowo-naczyniowych, raka i cukrzycy.
  • Zapobiega zaparciom i rakowi jelita grubego, stymuluje też je do pracy.
  • Działa jako naturalny probiotyk, utrzymując równowagę jelitową.
  • Jest dobry dla kobiet w ciąży, bo zawiera dużo kwasu foliowego.
  • Pomaga w odchudzaniu, ponieważ zawiera niewiele kalorii.

Jest jednak małe "ale". Powinniśmy uważać podczas jedzenia kiwi, jeśli mamy alergię na obecną w nim aktynidynę. Może doprowadzić do wymiotów i biegunki, a nawet problemów z oddychaniem! Co więcej, skórkę powinniśmy dokładnie umyć, ponieważ może zawierać pestycydy (nawet jeśli mamy kiwi pochodzące z ekologicznych upraw). Oczyścimy je też w ten sposób z kurzu i innych osadów.

Obraz