PoradyLajfhaki11 produktów spożywczych, które do tej pory większość z nas jadła w niewłaściwy sposób

11 produktów spożywczych, które do tej pory większość z nas jadła w niewłaściwy sposób

Obecnie zdecydowanie częściej niż w przeszłości, staramy się zwracać uwagę na to co jemy i jakiej jakości żywność ląduje na naszych stołach. Często jednak nie doceniamy lub ignorujemy fakty dotyczące prawidłowego jedzenia niektórych produktów. Czy na pewno w dobry sposób przygotowujesz szparagi, jogurty, fasolę czy truskawki? Może się okazać, że sporo produktów traktujemy w niewłaściwy sposób, przez co pozbawiamy ich właściwości odżywczych. Sprawdź jak prawidłowo jeść 11 produktów, które dla Ciebie opisaliśmy.

11 produktów spożywczych, które do tej pory większość z nas jadła w niewłaściwy sposób
Katarzyna

20.04.2022 | aktual.: 20.04.2022 14:57

#1 Kiwi

unsplash.com
unsplash.com

Skórki kiwi zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Spożycie całego owocu Złotego Kiwi (w tym skóry) zwiększa zawartość błonnika, witaminy E i kwasu foliowego o 50%, 32% i 34%. Ponieważ wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości tych składników odżywczych w swojej diecie, jedzenie kiwi ze skórką jest jednym łatwym sposobem na jej spożycie. Upewnij się, że kiwi jest umyte i faktycznie masz w domu kiwi Gold.

#2 Pomidory

unsplash.com
unsplash.com

Pomidory są jednym z produktów, które należy ugotować, aby dostarczyć organizmowi wszystkich wartości odżywczych, których pomidory mogą nam dostarczyć. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega chorobom nowotworowym oraz chorób serca. Dlatego warto podgrzać pomidory w temperaturze 90 stopni.

#3 Szparagi

unsplash.com
unsplash.com

Nawet jeśli masz mało czasu na ich przygotowanie, szparagi nigdy nie powinny być gotowane w kuchence mikrofalowej. To uszczupla ich zawartość witamin. Gotowanie w wodzie też czyni je uboższymi w witaminy rozpuszczalne w wodzie. Idealnym sposobem gotowania jest gotowanie ich na parze lub smażenie, aby stały się kruche i chrupiące.

#4 Truskawki

unsplash.com
unsplash.com

Podobnie jak inne czerwone owoce, truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C. Ponieważ organizm potrzebuje tych składników odżywczych, warto wiedzieć, że truskawki należy przechowywać w całości, a nie pokrojone. Kiedy truskawki są pokrojone na drobne cząstki, są wrażliwe na światło i tlen i szybko tracą składniki odżywcze.

#5 Fasola

unsplash.com
unsplash.com

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, ale wiążą się one z witaminami i minerałami zawartymi w żywności, przez co nie są wchłaniane przez organizm. Dobrze byłoby pozwolić im moczyć się przez noc, aby uwolnić je od zbędnych substancji.

#6 Nasiona lnu

unsplash.com
unsplash.com

Nasiona lnu zawierają błonnik, omega-3, lignany i składniki odżywcze, które są cennymi substancjami dla organizmu. Jednak nasze ciała nie są w stanie strawić nasion, gdy te są spożywane w całości. Dlatego przed spożyciem należy je zmiażdżyć, aby nie stracić swoich korzystnych właściwości.

#7 Czarna herbata

unsplash.com
unsplash.com

Czarna herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, ale okazuje się, że tak lubiony w niektórych państwach, sposób jej podania jest niebezpieczny. Czarnej herbaty nie powinno łączyć się z mlekiem! W produktach mlecznych zawarte są przeciwutleniacze, które blokują pozytywne właściwości herbaty, działające pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

#8 Brokuły

unsplash.com
unsplash.com

Brokuły to jedna z tych potraw, które zawsze powinny być spożywane na surowo lub co najwyżej na parze. W rzeczywistości, gotując je lub smażąc, tracą witaminę C, chlorofil, przeciwutleniacze i związki przeciwrakowe, które są niezbędne dla organizmu.

#9 Ogórki

imgur.com
imgur.com

Biorąc pod uwagę wysoki poziom błonnika, ogórki należy jeść ze skórą. Jeśli jednak nie jesteś pewien pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, lepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

#10 Jogurt

Obraz

Wodna substancja, która często znajduje się na jogurcie, gdy tylko pojemnik zostanie otwarty, to serwatka, która zawiera białko i witaminę B12. Dlatego nie bój się, że jogurt jest popsuty - bez problemu możesz go zjeść, jednak wcześniej warto go trochę wymieszać.

#11 Czosnek

unsplash.com
unsplash.com

Czosnek zawiera allicynę, enzym przeciwnowotworowy, który zwiększa swoją siłę dzięki ekspozycji na powietrze. Właśnie dlatego czosnek należy posiekać, a następnie pozostawić na co najmniej 10 minut zanim dodasz go do potrawy.

kulinarne trikikuchniagotowanie