11 produktów spożywczych, które do tej pory większość z nas jadła w niewłaściwy sposób

Obecnie zdecydowanie częściej niż w przeszłości, staramy się zwracać uwagę na to co jemy i jakiej jakości żywność ląduje na naszych stołach. Często jednak nie doceniamy lub ignorujemy fakty dotyczące prawidłowego jedzenia niektórych produktów. Czy na pewno w dobry sposób przygotowujesz szparagi, jogurty, fasolę czy truskawki? Może się okazać, że sporo produktów traktujemy w niewłaściwy sposób, przez co pozbawiamy ich właściwości odżywczych. Sprawdź jak prawidłowo jeść 11 produktów, które dla Ciebie opisaliśmy.

Obrazek
Katarzyna

#1 Kiwi

Obrazek
unsplash.com

Skórki kiwi zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Spożycie całego owocu Złotego Kiwi (w tym skóry) zwiększa zawartość błonnika, witaminy E i kwasu foliowego o 50%, 32% i 34%. Ponieważ wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości tych składników odżywczych w swojej diecie, jedzenie kiwi ze skórką jest jednym łatwym sposobem na jej spożycie. Upewnij się, że kiwi jest umyte i faktycznie masz w domu kiwi Gold.

#2 Pomidory

Obrazek
unsplash.com

Pomidory są jednym z produktów, które należy ugotować, aby dostarczyć organizmowi wszystkich wartości odżywczych, których pomidory mogą nam dostarczyć. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega chorobom nowotworowym oraz chorób serca. Dlatego warto podgrzać pomidory w temperaturze 90 stopni.

#3 Szparagi

Obrazek
unsplash.com

Nawet jeśli masz mało czasu na ich przygotowanie, szparagi nigdy nie powinny być gotowane w kuchence mikrofalowej. To uszczupla ich zawartość witamin. Gotowanie w wodzie też czyni je uboższymi w witaminy rozpuszczalne w wodzie. Idealnym sposobem gotowania jest gotowanie ich na parze lub smażenie, aby stały się kruche i chrupiące.

#4 Truskawki

Obrazek
unsplash.com

Podobnie jak inne czerwone owoce, truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C. Ponieważ organizm potrzebuje tych składników odżywczych, warto wiedzieć, że truskawki należy przechowywać w całości, a nie pokrojone. Kiedy truskawki są pokrojone na drobne cząstki, są wrażliwe na światło i tlen i szybko tracą składniki odżywcze.

#5 Fasola

Obrazek
unsplash.com

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, ale wiążą się one z witaminami i minerałami zawartymi w żywności, przez co nie są wchłaniane przez organizm. Dobrze byłoby pozwolić im moczyć się przez noc, aby uwolnić je od zbędnych substancji.

#6 Nasiona lnu

Obrazek
unsplash.com

Nasiona lnu zawierają błonnik, omega-3, lignany i składniki odżywcze, które są cennymi substancjami dla organizmu. Jednak nasze ciała nie są w stanie strawić nasion, gdy te są spożywane w całości. Dlatego przed spożyciem należy je zmiażdżyć, aby nie stracić swoich korzystnych właściwości.

#7 Czarna herbata

Obrazek
unsplash.com

Czarna herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, ale okazuje się, że tak lubiony w niektórych państwach, sposób jej podania jest niebezpieczny. Czarnej herbaty nie powinno łączyć się z mlekiem! W produktach mlecznych zawarte są przeciwutleniacze, które blokują pozytywne właściwości herbaty, działające pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

#8 Brokuły

Obrazek
unsplash.com

Brokuły to jedna z tych potraw, które zawsze powinny być spożywane na surowo lub co najwyżej na parze. W rzeczywistości, gotując je lub smażąc, tracą witaminę C, chlorofil, przeciwutleniacze i związki przeciwrakowe, które są niezbędne dla organizmu.

#9 Ogórki

Obrazek
imgur.com

Biorąc pod uwagę wysoki poziom błonnika, ogórki należy jeść ze skórą. Jeśli jednak nie jesteś pewien pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, lepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

#10 Jogurt

Obrazek

Wodna substancja, która często znajduje się na jogurcie, gdy tylko pojemnik zostanie otwarty, to serwatka, która zawiera białko i witaminę B12. Dlatego nie bój się, że jogurt jest popsuty - bez problemu możesz go zjeść, jednak wcześniej warto go trochę wymieszać.

#11 Czosnek

Obrazek
unsplash.com

Czosnek zawiera allicynę, enzym przeciwnowotworowy, który zwiększa swoją siłę dzięki ekspozycji na powietrze. Właśnie dlatego czosnek należy posiekać, a następnie pozostawić na co najmniej 10 minut zanim dodasz go do potrawy.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo