Wcale nie w beczkach. Moja konserwatywna babcia kisi kapustę w prostszy sposób
Myślisz, że do kiszenia kapusty potrzebna jest duża beczka i specjalne pomieszczenie do jej przechowywania? Nic podobnego! Kiszenie kapusty jest możliwe również w słoikach. Możesz to zrobić nawet w małej kuchni mieszkania w bloku. To prostsze niż ci się wydaje.
29.10.2023 13:49
Dziś mało kto decyduje się na samodzielne kiszenie kapusty. Wiele osób sądzi, że trzeba to robić w dużej beczce, a przynajmniej sporym wiadrze z pokrywką. Oczami wyobraźni widzimy, jak cały proces odbywa się w przestronnej kuchni, a po umieszczeniu w pojemniku kapusta jest wystawiana do spiżarni lub innego nieużywanego pomieszczenia. Nic z tych rzeczy! Oto patent na kiszenie kapusty w słoikach, który możesz wykorzystać nawet w maleńkiej, blokowej kuchni.
Kiedy zabrać się za kiszenie kapusty w słoikach?
Wiele osób sądzi, że kiszoną kapustę można przygotowywać tylko jesienią. Tak przecież jest w przypadku większości przetworów. Rzeczywiście, niektóre warzywa i owoce można obrabiać tylko pod koniec lata lub jesienią, gdy jest na nie sezon. W przypadku kapusty nie ma to większego znaczenia. W związku z tym nie musisz ograniczać się do kiszenia jej tylko o jednej porze roku. Na kiszenie kapusty w słoikach każda pora jest dobra, a uzyskany produkt zawsze smakuje równie wyśmienicie.
Jak przygotować się do kiszenia?
Przygotowania do kiszenia kapusty rozpocznij od umycia, wyparzenia i porządnego wysuszenia słoików. Nie powinna się w nich znajdować ani jedna kropla wody. Następnie powinieneś zebrać wszystkie potrzebne składniki. Na każdą główkę kapusty potrzebnych jest ok. 40 g soli i 2-3 łyżeczki ziaren gorczycy. Zwykle kisi się białą kapustę, ale możesz wybrać również inny rodzaj, jeśli masz ochotę. Wszystko zależy od twoich preferencji. Kapustę obierz z uszkodzonych i twardych liści, a następnie umyj, osusz, a następnie poszatkuj. Zaleca się pokrojenie jej bardzo cienko, ale jeśli wolisz, możesz zostawić nieco większe kawałki. Gdy wszystko jest gotowe, możesz zacząć kiszenie kapusty w słoikach.
Jak wygląda kiszenie kapusty w słoikach?
Aby ukisić kapustę w słoikach, musisz wykonać tylko kilka prostych kroków:
- Wrzuć kapustę do dużej miski i zasyp solą.
- Wymieszaj dokładnie składniki i zostaw na godzinę.
- Po upływie wyznaczonego czasu dodaj ziarenka gorczycy i ponownie wszystko wymieszaj.
- Przełóż kapustę do słoików. Za każdym razem dobrze ją ugniataj drewnianą łyżką. Pilnuj, by sok całkowicie zakrywał pokrojone warzywo.
- Zakręć słoiki i ustaw w ciemnym miejscu.
- Po upływie czterech dni możesz odkręcić jeden słoik i spróbować kapusty. Jeśli nie będzie jeszcze ukiszona, zostaw ją na kolejnych kilka dni i powtórz test. Bądź cierpliwy. Kiszenie kapusty w słoikach może trwać od kilku do kilkunastu dni.
- Gdy kiszonki będą gotowe, przestaw je do lodówki.
- Zjedz zapas ukiszonej kapusty w ciągu 2-3 tygodni.