Kolega śmiał się, że zamrażam płyn do naczyń, a ja po prostu oszczędzam czas i pieniądze
Mycie naczyń zazwyczaj pochłania dużą ilość płynu i wody, przez co nie jest oszczędne dla naszych finansów. Podobnie jest z zabrudzeniami oraz zaschniętym tłuszczem na ruszcie piekarnika. Zamroź płyn do naczyń i zobacz, jak ten sposób zmieni twoje życie.
10.05.2023 10:27
Silne szorowanie brudnych powierzchni w kuchni może je zniszczyć, ponieważ są pokryte specjalnymi powłokami, które mają w sobie mocne środki chemiczne np. farby. Podobnie jest z metalowymi druciakami mogącymi zarysować ruszt lub ścianki piekarnika. Dlatego warto sprawdzić metodę na mrożenie płynu do mycia naczyń. To usunie wszystkie zanieczyszczenia w mgnieniu oka.
Jak zamrozić płyn do mycia naczyń?
Do przygotowania mrożonych kostek czyszczących potrzebujemy foremki do robienia kostek lodu i płynu do mycia naczyń. Wystarczy nalać do poszczególnych komór odrobinę płynu, a następnie całość wsadzić do zamrażalnika na około 2 godziny. W czasie mrożenia płynu należy naciąć z boku gąbkę do mycia naczyń tak, aby mogła zmieścić się w niej kostka. Sposób ten będzie bardzo wygodny oraz sprawi, że łatwiej wyczyścisz np. zabrudzony talerz.
Zobacz także
Jak wyczyścić kratkę piekarnika mrożonym płynem?
Kiedy zamrożona kostka zaczyna się powoli rozmrażać, to jest najlepszy czas na użycie jej w walce z tłustymi zabrudzeniami piekarnika. Nie trzeba wykorzystywać do tego specjalnych myjek czy druciaków, ponieważ pod wpływem topienia się płynu sam rozprowadza się po czyszczonej powierzchni. Dlatego weź zamrożoną kostkę i wcieraj ją w czyszczoną powierzchnię. Jeśli ruszt lub blacha jest za duża, to lepiej wyczyścić ją w wannie lub brodziku. Łatwiej jest też wtedy roztopioną kostkę płynu spłukać.
Domowy płyn do mycia naczyń
Przed przystąpieniem do mrożenia warto przygotować tani i równie skuteczny płyn do mycia naczyń samodzielnie. Będzie nam do tego potrzebne 150 ml octu, 100 g soli, 180 ml wody i 1 cytryna. Do wyciśniętego soku z cytryny trzeba dodać pozostałe składniki, a następnie podgrzewać preparat, cały czas mieszając. Kiedy domowy płyn do naczyń zacznie gęstnieć, należy go ostudzić i na koniec przelać do poręcznej butelki.