PoradyZrywam na łące i przerabiam na oprysk. Tak chronię rośliny przed szkodnikami i chorobami

Zrywam na łące i przerabiam na oprysk. Tak chronię rośliny przed szkodnikami i chorobami

Krwawnik to dobra baza do oprysków. Fot. Pixabay/Getty Images
Krwawnik to dobra baza do oprysków. Fot. Pixabay/Getty Images
01.09.2023 18:47

Ma właściwości lecznicze, ale doskonale nadaje się także do ochrony roślin. Zwalczysz nim zarówno choroby grzybowe, jak i wiele szkodników, w tym m.in. mszyce. Dodaj krwawnik do odprysków, aby pożytecznie wykorzystać tę roślinę w ogrodzie.

Krwawnik pospolity rośnie na niemal każdej łące i polanie, ale może pojawić się również w twoim ogrodzie. Jest uważany za chwast, ale w rzeczywistości jest zielem o wielu pożytecznych właściwościach. Zawiera m.in. olejki eteryczne, które są z powodzeniem wykorzystywane w ziołolecznictwie oraz kosmetologii. Ponieważ ma działanie przeciwgrzybicze, doskonale nadaje się do zwalczania chorób roślin. Działa także na szkodniki.

Jak wykorzystać krwawnik na choroby grzybowe?

Wyciąg z krwawnika należy stosować zapobiegawczo. Przygotuj preparat, jeśli twoim roślinom zagrażają: mączniak prawdziwy, monilioza, kędzierzawość liści brzoskwini lub plamistość liści drzew pestkowych. Zbierz 1 kg świeżego ziela z kwiatami (możesz to robić w okresie od czerwca do połowy września). Jeśli masz w domu susz z krwawnika, wystarczy użyć 100 g. Zalej ziele 10 l wody i odstaw w ciemne miejsce na 24 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu przecedź płyn. Stosuj po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:10. Pamiętaj, że wywar należy zużyć od razu. Preparat nie nadaje się do przechowywania na później. Jeśli nie potrzebujesz tak dużej porcji jak w przepisie, proporcjonalnie zmniejsz ilość składników.

Warto dodać krwawnik do oprysków na choroby i szkodniki. Fot. Pixabay
Warto dodać krwawnik do oprysków na choroby i szkodniki. Fot. Pixabay

Jak stosować krwawnik do oprysków na szkodniki?

Wiesz już, jak stosować krwawnik do oprysków na choroby grzybowe. A co ze szkodnikami? W tym przypadku lepiej od wyciągu sprawdzi się wywar. Pierwsza faza przegotowania preparatu jest podobna. Weź 1 kg świeżego ziela lub 100 g suszu i zalej 10 l wody. Odstaw na 24 godziny, ale po tym czasie nie odcedzaj mieszanki. Zamiast tego zacznij ją gotować na wolnym ogniu. Wywar musi gotować się przez 30 minut. Aby oprysk lepiej przylegał do powierzchni roślin, możesz dodać do niego mydła potasowego. Stosuj preparat bez rozcieńczania. Dzięki niemu zwalczysz mszyce, przędziorki, miodówki, wciornastki oraz gąsienice np. bielinka kapustnika.

Krwawnik pospolity doskonale nadaje się do przygotowania oprysków. Fot. Pixabay
Krwawnik pospolity doskonale nadaje się do przygotowania oprysków. Fot. Pixabay

Jak przechowywać wywar z krwawnika?

Wywar z krwawnika, w przeciwieństwie do wyciągu, nie musi być zużyty od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz zachować go na później, przecedź płyn i przelej do słoików. Następnie szczelnie je zamknij, a na koniec zawekuj. Tak zakonserwowany oprysk możesz przechowywać nawet przez 3 miesiące.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także