PoradyKrzaczki pomidorów długo były mizerne. Ten nawóz zdziałał cuda!

Krzaczki pomidorów długo były mizerne. Ten nawóz zdziałał cuda!

pierwsze nawożenie pomidorów fot. freepik
pierwsze nawożenie pomidorów fot. freepik
Manuel

17.06.2023 23:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierwsze nawożenie pomidorów w sezonie jest niezwykle ważne dla ich rozwoju. Ma bowiem duży wpływ na plon, jaki potencjalnie będziesz mógł potem zebrać. Do pierwszego nawozu bardzo dobrze nadaje się gnojówka z pokrzyw. Podpowiemy ci, jak ją przygotować i jak ją podać twoim roślinkom.

Pomidory bardzo lubią nawozy organiczne i dokarmianie ich. Mają bowiem duże wymagania, jeśli chodzi o przyswajanie składników pokarmowych i soli mineralnych — dobrze jest dostarczyć im ich obfitość. Najważniejszy w tym wszystkim jest pierwszy nawóz, jaki im podasz. Ten na bazie pokrzyw sprawdzi się tutaj idealnie.

Dlaczego pokrzywy są dobre jako nawóz do pomidorów?

Pokrzywy to świetny nawóz pod uprawę wielu warzyw i owoców. Zawierają mnóstwo witamin (np. A, B2, C, K), a także duże ilości pierwiastków takich jak: potas, azot, fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk. Ponadto są także bogate w chlorofil, karoten, ksantofil, pektyny, enzymy, kwasy organiczne i liczne sole mineralne. Wszystkie te składniki bardzo mocno wpływają na rozwój pomidorów, sprawiając, że roślina jest silniejsza i zdrowsza, a plony, jakie z niej zbierzesz, będą dużo bardziej obfite. Szczególnie warto stosować gnojówkę z pokrzyw jako pierwszy nawóz, którym odżywisz roślinę po posadzeniu na grządkę — będzie to dla niej tak potężny zastrzyk składników, że efekt na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

pierwsze nawożenie pomidorów, fot. getty images
pierwsze nawożenie pomidorów, fot. getty images

Jak przeprowadzić pierwsze nawożenie pomidorów?

Będziesz potrzebował mniej więcej 1 kg pociętych na kawałki pokrzyw i 10 l wody. Na początku wrzuć pokrzywy do dużego wiaderka i zalej je wodą (najlepiej oczywiście deszczówką). Następnie odstaw je w miejsce, gdzie nie będą przeszkadzać (uważaj, bo zapach może być mocny i nieprzyjemny) i daj im jeden lub dwa tygodnie na fermentację. W tym czasie raz lub dwa razy na dzień musisz je przemieszać. Podczas procesu fermentacji będą się pienić. Zakończenie tego procesu poznasz po tym, że po prostu przestaną. To znak, że gnojówka jest już gotowa do użycia. Przed podaniem jej krzaczkom pomidorów należy ją rozcieńczyć w wodzie w stosunku 1:10. Warto ją podawać młodym krzaczkom więcej niż raz — najlepiej co dwa tygodnie.

pierwsze nawożenie pomidorów, fot. getty images
pierwsze nawożenie pomidorów, fot. getty images
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także