PoradyLajfhaki16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

Każdy z nas ciągle się uczy w kuchni wielu nowych rzeczy. Wiem, że niektóre osoby są już wytrawnymi kucharzami, ale są wśród nas i osoby, które zawsze jeszcze mogą się czegoś dowiedzieć. Czasami detale decydują o tym, dana potrawa jest lepsza albo zdrowsza od innej. Przeczytaj więc te porady, może którąś wykorzystasz przy najbliższej okazji :)

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

07.01.2021 | aktual.: 07.01.2021 12:25

#1 Nie tylko płatki owsiane na śniadanie

Płatki owsiane nie są jedyną zdrową opcją na szybkie śniadanie. Jeśli dodasz do szklanki kaszy gryczanej, czy ziaren gryki 2 szklanki wody i pozostawisz do namoczenia przez całą noc, gryka staje się jadalna choć jest nadal surowa! Możesz tylko dodać produkty, które uwielbiasz, aby poprawić smak, takie jak mleko, jagody, orzechy, cynamon lub kardamon. Gryka nie ma glutenu, jest więc świetną alternatywą dla pszenicy czy owsa.

pixabay.com
pixabay.com

#2 Oliwa z ziołami

Do zrobienia samodzielnie oleju ze świeżymi ziołami, użyj ziół wcześniej namoczonych w occie winnym przez parę godzin. To zabije szkodliwe bakterie, a zioła nie będą się psuły w oleju.

pixabay
pixabay

#3 Krem cytrynowy

Potrzebujesz skórkę z cytryny, ale nie masz ochoty akurat na lemoniadę z jej soku?

Jeśli potrzebujesz skórki z cytryny, ale nie wiesz, jak wykorzystać resztę cytryny, zrób krem, który dobrze komponuje się z tostami, naleśnikami i innymi wypiekami.

100 gram cukru

50 gram masła

2 cytryny - sok

2 jajka - ubite

Masło rozpuść na parze z cukrem i sokiem, dodaj ubite jajka i mieszaj trzymając na parze jeszcze z 10 minut, aż krem zgęstnieje. Potem przelej do słoiczka i trzymaj w lodówce. Możesz przechowywać taki krem nawet do 2 tygodni.

pinterest.com
pinterest.com

#4 Puszyste naleśniki z sera

Aby naleśniki z twarogu były bardziej puszyste, wystarczy twaróg przetrzeć przez drobne sitko. Możesz też mąkę pszenną zastąpić mąką ryżową. Naleśniki lepiej zachowają swój kształt, będą miały mniej kalorii i pyszną złotą skórkę.

pinterest.com
pinterest.com

#5 Perlotto

Zwykły jęczmień perłowy może stać się podstawą całej gamy potraw zwanych orzotto lub perlotto. Te dania są przygotowywane tak jak słynne risotto, ale zamiast ryżu stosuje się jęczmień perłowy.

Oczywiście w naszej polskiej kuchni możemy używać różnych kasz i przygotowywać kaszotto :)

pinterest.com
pinterest.com

#6 Miód i syropy jako dodatek

Jeśli potrzebujesz odmierzyć lepkie produkty, takie jak miód, syrop lub masło orzechowe, zanurz najpierw łyżkę lub miarkę w oleju roślinnym. Dzięki temu lepkie produkty w całości z niej spłyną.

pixabay.com
pixabay.com

#7 Idealne klopsiki czy burgery

Aby klopsiki się równo usmażyły (grillowały czy upiekły) bez grudek na środku, zrób małe wgłębienie pośrodku palcem i dopiero potem umieść je na grillu, w piekarniku lub na patelni.

pinterest.com
pinterest.com

#8 Dodawanie przypraw

Jeżeli dodajesz przyprawy, używaj palców zamiast łyżek i pojemników, z których bezpośrednio przyprawia się dania. I trzymaj rękę wysoko nad naczyniem, kiedy przyprawiasz danie - nie dlatego, że wygląda fajnie, ale dlatego, że zapobiega to gromadzeniu się przypraw w jednym miejscu.

freepik
freepik

#9 Soczyste pierogi z mięsem

Aby mięso było soczyste w domowych pierogach, dodaj do niego trochę bulionu jak na galart,

z żelatyną, albo naturalny, jak nam się zrobi w rosole. Jest to trik z kuchni japońskiej i doskonale działa z różnymi rodzajami pierogów.

pinterest.com
pinterest.com

#10 Klarowny rosół

Jednym z największych odkryć dla mnie był fakt, że nie powinnam wkładać mięsa do zimnej wody, kiedy robię rosół. Soki uwalniane przez mięso w zimnej wodzie po zagotowaniu będą unosić się na powierzchni wody, tworząc bardzo nieprzyjemną pianę. Aby zrobić przezroczysty i zdrowy rosół wystarczy włożyć mięso do wody, kiedy zobaczysz już pierwsze małe bąbelki. Ale nie wcześniej.

A jeżeli już masz jakieś zanieczyszczenia w rosole, to przelej (przecedź) go przez drobne sitko przed podaniem. Najpierw jednak odczekaj nie mieszając rosołu, aż większość osadu opadnie na dno garnka. Wtedy przecedzisz już prawie idealny rosół :)

pinterest.com
pinterest.com

#11 Panierka

Bułka tarta nie jest twoją jedyną opcją, gdy potrzebujesz panierki. Możesz także używać płatków owsianych, kukurydzianych, czy migdałowych. Będziesz musiał tylko je bardziej pokruszyć, czy zmielić, ale nie na drobny pył!

Oat flakes  in ceramic bowl and wooden spoon and spikelets on white vintage wooden background, selective focus copy space, top view
Oat flakes in ceramic bowl and wooden spoon and spikelets on white vintage wooden background, selective focus copy space, top view

Jeśli masz na rybę, kotlet, czy kurczak w panierce z bułki tartej, zostaw pokrojone mięso na chwilę, zanim obtoczysz je w panierce. Dzięki temu panierka lepiej się będzie trzymać.

I poczekaj chwilę, zanim zaczniesz mięso smażyć, aby bułka przez tą chwilę dobrze przylgnęła do mięsa.

#12 Cynamon nie tylko do deserów

Cynamon to nie przyprawa do deserów. Użyty w odpowiedniej ilości nadaje się też do duszenia wołowiny, wieprzowiny i kurczaka. Możesz dodać go też do mięsa mielonego lub użyć do przygotowania suchej marynaty do mięs. Nadaje potrawom lekko słodki smak, który dobrze komponuje się z potrawami kuchni chińskiej.

freepik.com
freepik.com

#13 Sałaty

Kiedy dodajesz dressing, czy inny sos, czy samą oliwę do zielonych sałatek, najpierw dodaj sól, a dopiero potem polej dressingiem. Sól pomaga wydobyć smak sałat. Dressingiem czy oliwą polej boki miski - nie wlewaj go na środek. Dzięki temu warzywa będą błyszczały na oleju, zamiast się w nim kąpać.

freepik
freepik

#14 Domowy ser mascarpone

Możesz łatwo zrobić alternatywę dla drogiego sera mascarpone, który jest stosowany w wielu deserach z pełnotłustej kwaśnej śmietany i soku z cytryny. Jeżeli robiłeś już ser, to sobie poradzisz :)

Podgrzej tłustą śmietanę do 75-80 stopni Celsjusza i dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aż śmietana zacznie gęstnieć. Ostudź,a następnie przez gazę odcedź gotowy ser.

pinterest.com
pinterest.com

#15 Klopsiki bez bułki

Aby przygotować soczyste i nisko tłuszczowe klopsiki, zastąp część mielonego mięsa wysokiej jakości twarożkiem. Do takich klopsików nie trzeba wkładać namoczonej bułki.

freepik.com
freepik.com

#16 Jajka w koszulce

Aby zrobić jajka w koszulce bez żadnych problemów, rozbij jajko na małym sitku, poczekaj, aby najbardziej płynna część białka jaja spłynęła, a następnie ostrożnie włóż jajko na sitku do wrzącej, zakwaszonej wody.

Obraz