Kupując jajka zawsze włączam latarkę. Szybko orientuję się czy są świeże
06.09.2023 11:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak sprawdzić, czy jajka nie są zepsute? Czy da się to zweryfikować jeszcze przed zakupem? Okazuje się, że jest to możliwe. Wyjaśniamy, jak to zrobić.
Nie ma gorszego zapachu, niż zapach zgniłego jaja. Za ten okropny aromat odpowiada związek chemiczny zwany siarkowodorem. Odór unosi się jeszcze długo po rozbiciu zepsutego jajka. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak zidentyfikować niedobre jaja.
Jak sprawdzić, czy jajka nie są zepsute?
Jaja, które znajdują się w marketach, muszą przejść liczne badania. Zdarza się jednak, że w trakcie transportu czy wskutek nieodpowiedniego przechowywania, niektóre z nich się psują, przez co nie nadają się do spożycia. Na szczęście, możesz to sprawdzić — i to jeszcze będąc w sklepie. Wystarczy, że wyciągniesz swój smartfon, a później, włączysz latarkę. Następnie, wyjmij jajko z kartonu i zbliż do niego latarkę. Jeśli żółtko będzie widoczne, to znak, że jajko jest świeże. Jeżeli jednak promień światła "zatrzyma się" w jajku, to znak, że trzymasz w ręku zepsuty egzemplarz. Sprawdź w ten sposób wszystkie jajka w opakowaniu. W ten sposób zyskasz pewność, że kupujesz świeże jajka.
Jak sprawdzić świeżość jajek w domu?
Coraz więcej osób decyduje się na zakup jajek z lokalnych gospodarstw. One są nie tylko smaczniejsze i większe, ale też bardziej wartościowe. Zyskujemy też pewność, że hodowane kury mają godne warunki życia. Często kupujemy kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt sztuk takich jajek. Nie zawsze udaje się je zużyć w przeciągu kilku dni. Zastanawiasz się, czy jajka nadają się jeszcze do spożycia? Przeprowadź szybki test. Wlej do szklanki wodę, a następnie, wrzuć do niej jajko. Świeże jajko od razu opadnie na dno. Zepsute, uniesie się na powierzchni. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość jajek, po zakupie włóż je do lodówki. Tam wytrzymają nawet przez miesiąc. Ten trik stosuj za każdym razem, kiedy masz wątpliwości, czy jaja nadal są świeże. Pamiętaj, że zjedzenie zepsutego egzemplarza może grozić zarażeniem się salmonellą. A to wymaga już hospitalizacji.