Latami źle używałam obieraczki do warzyw. Ma dwie funkcje, o których nie miałam pojęcia
Obieraczka do warzyw znajduje się prawie w każdej kuchni, lecz mało kto wykorzystuje jej potencjał. Choć to narzędzie wydaje się proste w użyciu, wiele osób nie zna jego podstawowych funkcji. Warto się z nimi zaznajomić, bo ułatwiają gotowanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu.
26.02.2024 | aktual.: 26.02.2024 14:25
Najczęściej używasz jej do obierania ziemniaków, marchewki czy ogórka. Obieraczka do warzyw jest znacznie wygodniejsza niż tradycyjny nożyk, bo dzięki niej ściągasz tylko cieniutką skórkę, bez dodatkowego marnowania jedzenia. Warto zwrócić uwagę na jej budowę, bo nie jest ona przypadkowa. Dwa niepozorne elementy powinny zwrócić twoją uwagę.
Obieraczka do warzyw ma ukrytą funkcję
Mała zmiana taktyki przy obieraniu warzyw może sprawić, że zaoszczędzisz wiele czasu, który możesz przeznaczyć na inne czynności w kuchni. Zgaduje, że obieraczka do warzyw była przez ciebie dotychczas źle używana. Po przyłożeniu ostrza do ogórka pociągałeś ostrzem w jedną stronę i odrywałeś obieraczkę, by powrócić na poprzednie miejsce "startowe"? Tak, to błędna metoda. Choć uczą nas tego od pokoleń, to istnieje lepszy i łatwiejszy sposób na obieranie warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obieraczka do warzyw ma dwa ostrza, co sugeruje, że działa w dwie strony. Wystarczy, że podczas pierwszego pociągnięcia nie oderwiesz narzędzia od skórki warzywa, a jedynie pociągniesz nim znów w przeciwną stronę. Upłynni to całą czynność, a obieraczka do warzyw zyska nową funkcję, o której nawet nie miałeś pojęcia. Warto wypróbować ten trik już przy następnym gotowaniu. Kilka minut praktyki i będziesz obierać ziemniaki jak zawodowiec.
Nieznana funkcja obieraczki do warzyw
W tym momencie warto mieć obieraczkę do warzyw pod ręką, by zerknąć na jej budowę. Poza dwoma ostrzami i rączką można znaleźć jeszcze jeden niepozorny element, na który nikt nie zauważa, a jest dosłownie przed twoimi oczami. Obieraczka do warzyw ma z boku niewielki kolec, który najpewniej został przez ciebie niezauważony. Z pewnością nie jest to element ozdobny, a przydatne narzędzie, które pomaga w codziennych przygotowywaniu posiłków.
Mały kolec przydaje się podczas obierania warzyw i owoców z grubą skórką (np. cytrusów). Zamiast wbijać paznokcie w miąższ, warto posłużyć się tą wypustką, by rozciąć skórkę i dostać się do wnętrza. W zależności od budowy obieraczki do warzyw kolec jest zawsze z boku podwójnego ostrza.
Wiele osób znalazło dla niego jeszcze jedno zastosowanie, szczególnie przy obieraniu ziemniaków. Podczas usuwania skórki, w miąższu zostają czarne kropki, które trzeba usunąć. Kolec jest idealny do wydrążania takich skaz. Jak sam widzisz, obieraczka do warzyw ma więcej funkcji, niż ci się wydaje, a każdą z nich warto zastosować w swojej kuchni.