Uważaj na te ryby. Możesz zarazić się od nich pasożytami

Uważaj na te ryby. Możesz zarazić się od nich pasożytami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.05.2024 19:33, aktual.: 09.05.2024 12:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, w naszej diecie powinny regularnie pojawiać się ryby, minimum trzy razy w tygodniu. Są one bogatym źródłem białka i cennych kwasów omega. Jednak warto również pamiętać, że mięso ryb kryje pewne zagrożenia, w tym obecność niebezpiecznych dla naszego zdrowia pasożytów.

Choć mięso ryb jest często nie doceniane, dostarcza łatwo przyswajalne białko, niezbędne witaminy i kwasy omega-3, takie jak DHA oraz EPA. Mają one kluczowe znaczenie dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Te cenne substancje znajdziemy w algach morskich oraz tłustych gatunkach ryb, np. w makreli czy łososiu.

Nie musisz mieszkać blisko morza, aby cieszyć się smaczną rybą. W większości supermarketów dostępne są wartościowe gatunki ryb morskich i oceanicznych. Zanim zdecydujesz się na zakup, warto poświęcić moment na przeczytanie tego artykułu. W niektórych rodzajach ryb mogą bowiem znajdować się niebezpieczne pasożyty, które mogą stanowić zagrożenie dla twojego zdrowia.

Tekst będzie kontynuowany po filmie wideo

Rodzaje pasożytów w rybach

Ryby można przygotować na wiele sposobów – pieczone, smażone, duszone, wędzone czy surowe – zawsze smakują wyśmienicie. Warto jednak wiedzieć, że surowe lub nieodpowiednio przygotowane ryby mogą być przyczyną zarażenia difylobotriozą – chorobą, w której tasiemiec osiąga nawet 10 metrów długości, powodując silny ból brzucha, biegunkę i wymioty, a w skrajnych przypadkach nawet zaburzenia wchłaniania witaminy B. Również opisthorchiasis, znana jako przywra kocia, oraz anisakis – nicienie mogące poważnie uszkodzić jelita i ściany żołądka, są poważnym zagrożeniem.

Jakie pasożyty skrywają ryby?

By uniknąć zakażenia pasożytami, kluczowa jest odpowiednia obróbka termiczna ryb (minimum 60 stp.C). Ważny jest również kraj pochodzenia ryby – najczęściej wymieniane pasożyty występują w rybach połowionych w Skandynawii, Japonii, Holandii, oraz przy wybrzeżach Pacyfiku.

Dlatego warto unikać jedzenia, zwłaszcza na surowo: dzikiego labraksa, gardłosza atlantyckiego, rekina, makreli, miecznika, ruvety, tuńczyka błekitnopłetwego, lucjana czerwonego, śledzia, morszczuka, rdzawcy, czarniaka i turbota.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także