Uważaj na te ryby. Możesz zarazić się od nich pasożytami

Uważaj na te ryby. Możesz zarazić się od nich pasożytami

Uważaj na te ryby. Możesz zarazić się od nich pasożytami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.05.2024 19:33, aktualizacja: 09.05.2024 12:28

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, w naszej diecie powinny regularnie pojawiać się ryby, minimum trzy razy w tygodniu. Są one bogatym źródłem białka i cennych kwasów omega. Jednak warto również pamiętać, że mięso ryb kryje pewne zagrożenia, w tym obecność niebezpiecznych dla naszego zdrowia pasożytów.

Choć mięso ryb jest często nie doceniane, dostarcza łatwo przyswajalne białko, niezbędne witaminy i kwasy omega-3, takie jak DHA oraz EPA. Mają one kluczowe znaczenie dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Te cenne substancje znajdziemy w algach morskich oraz tłustych gatunkach ryb, np. w makreli czy łososiu.

Nie musisz mieszkać blisko morza, aby cieszyć się smaczną rybą. W większości supermarketów dostępne są wartościowe gatunki ryb morskich i oceanicznych. Zanim zdecydujesz się na zakup, warto poświęcić moment na przeczytanie tego artykułu. W niektórych rodzajach ryb mogą bowiem znajdować się niebezpieczne pasożyty, które mogą stanowić zagrożenie dla twojego zdrowia.

Tekst będzie kontynuowany po filmie wideo

Rodzaje pasożytów w rybach

Ryby można przygotować na wiele sposobów – pieczone, smażone, duszone, wędzone czy surowe – zawsze smakują wyśmienicie. Warto jednak wiedzieć, że surowe lub nieodpowiednio przygotowane ryby mogą być przyczyną zarażenia difylobotriozą – chorobą, w której tasiemiec osiąga nawet 10 metrów długości, powodując silny ból brzucha, biegunkę i wymioty, a w skrajnych przypadkach nawet zaburzenia wchłaniania witaminy B. Również opisthorchiasis, znana jako przywra kocia, oraz anisakis – nicienie mogące poważnie uszkodzić jelita i ściany żołądka, są poważnym zagrożeniem.

Jakie pasożyty skrywają ryby?

By uniknąć zakażenia pasożytami, kluczowa jest odpowiednia obróbka termiczna ryb (minimum 60 stp.C). Ważny jest również kraj pochodzenia ryby – najczęściej wymieniane pasożyty występują w rybach połowionych w Skandynawii, Japonii, Holandii, oraz przy wybrzeżach Pacyfiku.

Dlatego warto unikać jedzenia, zwłaszcza na surowo: dzikiego labraksa, gardłosza atlantyckiego, rekina, makreli, miecznika, ruvety, tuńczyka błekitnopłetwego, lucjana czerwonego, śledzia, morszczuka, rdzawcy, czarniaka i turbota.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także