PoradyLajfhakiMatiasy i śledzie to nie to samo. Mało kto umie wskazać różnice

Matiasy i śledzie to nie to samo. Mało kto umie wskazać różnice

Matiasy i śledzie, fot. Getty Images
Matiasy i śledzie, fot. Getty Images
Adrianna Trusiuk
24.10.2023 19:02

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a niektórzy z nas już planują menu. To czas, w którym na stole króluje ryba, a zwłaszcza śledź, przygotowywany na kilka różnych sposobów. Matiasy i śledzie są wówczas bardzo pożądane. Wyjaśniamy, jak je od siebie odróżnić.

Matiasy to młode śledzie, łowione jeszcze przez pierwszym tarłem. To bardzo delikatne mięso, pełne cennych witamin i minerałów. Ze względu na to, że śledzie i matiasy wyglądają niemal identycznie, sprzedawcy sprytnie wykorzystują ten fakt. Oferują śledzie zamiast matiasów, tym samym, wprowadzając nas w błąd. Jak smakują matiasy, a jak śledzie? Która ryba jest bardziej wartościowa? Rozwiewamy wątpliwości.

Różnice między matiasami a śledziami

Matiasy to śledzie atlantyckie, które łowi się jeszcze przed pierwszym okresem godowym ryby. Mają nie więcej niż rok, przez co ich mięso jest tłuste i niezwykle delikatne. Po połowie rybacy pozbywają się z nich wnętrzności, pozostawiając jedynie trzustkę, która wytwarza enzymy przyśpieszające "dojrzewanie". Matiasów po zakupie nie trzeba moczyć w mleku, bowiem w odróżnieniu od dojrzałych śledzi, nie są tak słone. Gotowe, obrobione matiasy przypominają dwie połówki śledzia. To wykorzystywane jest przed nieuczciwych producentów, którzy sprzedają ryby pod nazwą "a'la matiasy". Śledzie to dojrzałe, dwuletnie ryby. W odróżnieniu od matiasów nie są aż tak tłuste, a ich mięso jest znacznie twardsze i wymaga odpowiedniej obróbki przed przygotowaniem. Po zakupie powinno się zanurzyć je w mleku, aby pozbyć się intensywnego, słonego smaku i charakterystycznego, morskiego zapachu. Można podać je na surowo, np. jako dodatek do sałatki lub usmażyć czy też upiec.

Matiasy a śledzie, fot. Adobe Stock
Matiasy a śledzie, fot. Adobe Stock

Jak odróżnić śledzia od matiasa?

Matiasy w wielu krajach są traktowane jako lokalny przysmak. Te, które poławiane są w sposób etyczny i zrównoważony, otrzymują certyfikat nadawany przez Unię Europejską. Na opakowaniu powinien znajdować się znaczek z napisem TSG (traditional specialities guaranteed). Niestety produkty z takim oznaczeniem są naprawdę trudnodostępne i ciężko znaleźć je nawet w dobrze zaopatrzonych marketach. Jeśli masz zamiar kupić matiasy w zaufanych sklepie rybnym, koniecznie zwróć uwagę na kolor mięsa. Powinno być różowo-srebrzyste i wyraźnie lśniące. Co ciekawe śledzie i matiasy poddane obróbce termicznej, nie tracą swoich cennych wartości odżywczych (nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D3 czy witaminy A). Obie ryby dostarczają każdej z wymienionych witamin.

Matiasy a śledzie, fot. Adobe Stock
Matiasy a śledzie, fot. Adobe Stock
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także