PoradyLajfhakiModny trend na kiszenie ogórków nie jest obojętny dla zdrowia. Nie popełniaj błędu

Modny trend na kiszenie ogórków nie jest obojętny dla zdrowia. Nie popełniaj błędu

w czym nie kisić ogórków, fot. Genialne
w czym nie kisić ogórków, fot. Genialne

29.08.2023 16:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszenie ogórków na stałe weszło do rutyny wakacyjnej Polaków. Nie ma osoby, która nie lubiłaby kwaskowego smaku tych warzyw. Jednak ile ludzi, tyle przepisów i nie zawsze przetwory wychodzą dobre. Sprawdź, w czym nie kisić ogórków.

Proces ten na pozór wydaje się prosty, jeśli mamy wszystkie potrzebne składniki. Mimo to mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że kluczową rolę odgrywa naczynie, w którym kisimy ogórki. Niektórzy stosują wymyślne metody, a przecież najlepsze są proste i tradycyjne rozwiązania.

Właściwości kiszonych ogórków

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest wystawiana na próbę. Kiszone ogórki są małokaloryczne, ponieważ cukier zamienia się w kwas mlekowy. Posiadają w sobie witaminy z grupy B oraz magnez i potas, jak również żelazo. Przez co są znakomitym probiotykiem, oczyszczają organizm, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i dają uczucie sytości. Na dodatek zapobiegają anemii, obniżają poziom cholesterolu oraz są podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jednak nie każdy powinien je spożywać bez umiaru. Nie są zalecane dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz przewlekłymi chorobami układu pokarmowego np. wrzodami żołądka.

Obraz

W czym nie kisić ogórków?

Przepisy babć i mam odchodzą w zapomnienie, ponieważ każdy szuka szybkich alternatyw, które nie będą wymagały kilkugodzinnego kiszenia. Dlatego modne jest wykorzystywanie naczyń wykonanych z plastiku PET. Jak się okazuje, nie jest to korzystne rozwiązanie, ponieważ ogórki szybko się w nich psują. Nawet kiedy wybierzemy pojemnik z dobrej jakości tworzywa, a ogórki wyjdą smaczne, to są one niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia. Tak samo popularne stało się kiszenie ogórków w woreczkach strunowych, które nie są do tego stworzone. One zostały stworzone do przechowywania żywności np. w zamrażalniku.

Obraz

Jak poprawnie zakisić ogórki?

W tym procesie nie ma drogi na skróty, dlatego wybierz sprawdzony przepis i zakiś warzywa w słoikach. Dzięki temu będą smaczne, jędrne i chrupiące, przez to, że szkło nie wchodzi w reakcję chemiczną z ogórkami. Na dodatek słoik jest niezwykle szczelny, a przetwory udadzą się za każdym razem. Do środka można dodać chrzan, liście dębu lub porzeczki, które dodatkowo podbiją smak ogórków i dodadzą pikantnego aromatu. Wiele osób decyduje się na dodanie do ogórków ostrych przypraw jak np. chili.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także