PoradyLajfhakiModny trend na kiszenie ogórków nie jest obojętny dla zdrowia. Nie popełniaj błędu

Modny trend na kiszenie ogórków nie jest obojętny dla zdrowia. Nie popełniaj błędu

w czym nie kisić ogórków, fot. Genialne
w czym nie kisić ogórków, fot. Genialne
29.08.2023 16:24

Kiszenie ogórków na stałe weszło do rutyny wakacyjnej Polaków. Nie ma osoby, która nie lubiłaby kwaskowego smaku tych warzyw. Jednak ile ludzi, tyle przepisów i nie zawsze przetwory wychodzą dobre. Sprawdź, w czym nie kisić ogórków.

Proces ten na pozór wydaje się prosty, jeśli mamy wszystkie potrzebne składniki. Mimo to mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że kluczową rolę odgrywa naczynie, w którym kisimy ogórki. Niektórzy stosują wymyślne metody, a przecież najlepsze są proste i tradycyjne rozwiązania.

Właściwości kiszonych ogórków

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest wystawiana na próbę. Kiszone ogórki są małokaloryczne, ponieważ cukier zamienia się w kwas mlekowy. Posiadają w sobie witaminy z grupy B oraz magnez i potas, jak również żelazo. Przez co są znakomitym probiotykiem, oczyszczają organizm, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i dają uczucie sytości. Na dodatek zapobiegają anemii, obniżają poziom cholesterolu oraz są podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jednak nie każdy powinien je spożywać bez umiaru. Nie są zalecane dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz przewlekłymi chorobami układu pokarmowego np. wrzodami żołądka.

Obraz

W czym nie kisić ogórków?

Przepisy babć i mam odchodzą w zapomnienie, ponieważ każdy szuka szybkich alternatyw, które nie będą wymagały kilkugodzinnego kiszenia. Dlatego modne jest wykorzystywanie naczyń wykonanych z plastiku PET. Jak się okazuje, nie jest to korzystne rozwiązanie, ponieważ ogórki szybko się w nich psują. Nawet kiedy wybierzemy pojemnik z dobrej jakości tworzywa, a ogórki wyjdą smaczne, to są one niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia. Tak samo popularne stało się kiszenie ogórków w woreczkach strunowych, które nie są do tego stworzone. One zostały stworzone do przechowywania żywności np. w zamrażalniku.

Obraz

Jak poprawnie zakisić ogórki?

W tym procesie nie ma drogi na skróty, dlatego wybierz sprawdzony przepis i zakiś warzywa w słoikach. Dzięki temu będą smaczne, jędrne i chrupiące, przez to, że szkło nie wchodzi w reakcję chemiczną z ogórkami. Na dodatek słoik jest niezwykle szczelny, a przetwory udadzą się za każdym razem. Do środka można dodać chrzan, liście dębu lub porzeczki, które dodatkowo podbiją smak ogórków i dodadzą pikantnego aromatu. Wiele osób decyduje się na dodanie do ogórków ostrych przypraw jak np. chili.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także