PoradyMoja babcia latem wyciąga inny chlebak. Pieczywo nie pleśnieje w nim szybko w upały

Moja babcia latem wyciąga inny chlebak. Pieczywo nie pleśnieje w nim szybko w upały

jak przechowywać chleb w upały, aby się nie popsuł, fot. Getty Images
jak przechowywać chleb w upały, aby się nie popsuł, fot. Getty Images
23.06.2023 15:48

Wydaje się, że najbardziej narażone na wpływ upału są jogurty, zupy czy mięsa. Oczywiście najlepiej trzymać je w lodówce. Okazuje się, że wysoka temperatura oddziałuje również na pieczywo. Podpowiadamy, jak przechowywać chleb w upały.

Wiele osób nie zastanawia się zbyt długo nad tym, gdzie trzyma pieczywo podczas upalnych dni. Jednak przez nieuwagę można łatwo popełnić błąd i zmarnować pieczywo. Jak zatem ustrzec się takiej sytuacji?

Jak przechowywać chleb w upały?

Najczęściej po zakupie chleba w piekarni lub supermarkecie, wkładamy go do chlebaka. I nie ma w tym nic złego, dopóki nieopacznie nie zostawimy go w worku foliowym. Ekspertka żywienia Birgit Brendel zwraca uwagę, że to duży błąd. Dlaczego? Ponieważ w folia hamuje przepływ powietrza. To doprowadza do tego, że na chlebie, rogalikach czy bułkach osadza się wilgoć. Wówczas tworzą się idealne warunki do rozwoju pleśni, a to niestety sprawi, że nasze pieczywo będzie nadawało się jedynie do wyrzucenia. Strata pieniędzy i produktu. Dlatego lepiej tego uniknąć. Jak przechowywać chleb w upały, aby dłużej cieszyć się jego chrupkością, świeżością i smakiem? Według ekspertki najlepiej trzymać chleb w chłodnym miejscu w ceramicznym chlebaku - i oczywiście bez worka foliowego!

Obraz

Jak uniknąć szybkiego psucia się chleba?

Specjalistka zwraca uwagę na jeszcze jedną rzecz. Na to, jak uniknąć szybkiego czerstwienia chleba. Nie jest to trudne. Wszystko zależy, gdzie i jakie pieczywo kupujemy. Wybierając rodzinne piekarnie mamy 100% pewność, że kupowany przez nas chleb jest na naturalnym zakwasie i bez żadnych dodatkowych spulchniaczy, konserwantów, czy poprawiaczy smaku. Niestety nie wygląda to tak różowo w przypadku marketowego pieczywa, które często jest głęboko mrożoną tablicą Mendelejewa. Ekspertka podkreśla też, że białe drożdżowe pieczywo wysycha szybciej, dlatego nie powinno długo leżeć w chlebaku. Jeśli czujesz, że nie zjesz całego zakupionego chleba, wrzuć go do zamrażarki. Jednak pamiętaj, aby nie trzymać go tam dłużej niż 3 miesiące - mimo niskiej temperatury, również może ulec zepsuciu. 

jak przechowywać chleb w upały, żeby zachował świeżość, fot. Pixabay
jak przechowywać chleb w upały, żeby zachował świeżość, fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także