Moja babcia nie gotuje słoików z przetworami. Ma lepszy sposób
Gotowanie przetworów w słoikach nie jest jedyną metodą przedłużenia ich trwałości. Nie wszyscy wiedzą, że pasteryzacja może być prowadzona również na sucho. Podpowiadamy, jak prawidłowo ją przeprowadzić.
09.09.2023 15:32
Sezon przygotowywania przetworów na zimę trwa w najlepsze. Niestety wekowanie i pasteryzowanie żywności wymaga sporo wysiłku. Jedną z najmniej lubianych czynności jest gotowanie słoików z gotowymi dżemami i innymi smakołykami. Jeśli też masz dość stania przy wielkim garze, pasteryzacja na sucho to zdecydowanie metoda dla ciebie.
Co daje pasteryzowanie przetworów?
Wiele osób myli pasteryzację z wekowaniem słoików. Wekowanie to proces, podczas którego stawiamy słoiki do góry dnem, by szczelnie je zamknąć (dzieje się tak, gdy zawartość stygnie i dochodzi do zmiany ciśnienia wewnątrz naczynia). Pasteryzacja, choć towarzyszy jej wekowanie, jest zupełnie innym procesem. Jej celem jest przedłużenie trwałości przetworów poprzez zabezpieczenie ich przed bakteriami. Najczęściej osiąga się taki efekt poprzez umieszczenie słoików z przetworami w garnku z wodą i długotrwałe (w przypadku niektórych produktów również kilkakrotne) gotowanie. Alternatywą jest pasteryzacja na sucho, o której szczegółowo opowiemy za chwilę.
Zobacz także
Jak przygotować przetwory do pasteryzacji?
Bez względu na to, czy pasteryzujesz przetwory w garnku, czy na sucho, musisz odpowiednio je przygotować. Pamiętaj, by używać tylko nieuszkodzonych słoików oraz nakrętek. Przed wlaniem do nich przetworów umyj je, wyparz i wysusz. Do naczyń wlewaj tylko gorące przetwory. Nigdy nie wypełniaj słoika w całości. Zostawiaj od góry 2-3 cm wolnego miejsca. Przed rozpoczęciem pasteryzacji ustaw słoiki na wieczkach, by się zawekowały. Jeśli nie zrobisz tego przed pasteryzacją, konieczne będzie wykonanie tego zabiegu po jej zakończeniu.
Na czym polega pasteryzacja na sucho?
Różnica między klasyczną pasteryzacją a pasteryzacją na sucho polega na tym, że zamiast do garnka, należy włożyć słoiki do piekarnika. Ustaw je na blasze wyłożonej wcześniej gazetą. Uważaj, żeby się ze sobą nie stykały. Zanim wstawisz je do piekarnika, nagrzej go do 120-140°C (możesz wstawić je do zimnego pieca, ale pamiętaj, że w takim przypadku trzeba wydłużyć czas pasteryzacji o ok. 20 minut). Następnie podgrzewaj słoiki przez 30-40 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie, ale pozostaw przetwory w piekarniku. Wystaw je, gdy całkowicie wystygnie.