PoradyLajfhakiMoja babcia przeciera tym słoiki i zakrętki. Robi tak przetwory od lat i są pyszne

Moja babcia przeciera tym słoiki i zakrętki. Robi tak przetwory od lat i są pyszne

Mimo tego, że półki sklepowe uginają się na od smakowitych weków. To wiele osób nadal decyduje się na te domowej roboty, które są przygotowywane z własnych owoców lub warzyw. Podpowiadamy jak przechowywać przetwory.

jak przechowywać przetwory fot. freepik
jak przechowywać przetwory fot. freepik

09.08.2023 14:08

Lato to najlepszy czas na zamykanie dobroci z naszych grządek do słoików. Oprócz przygotowania składników lub słoików kluczowe jest to, w jaki sposób zostaną przechowane. Dzięki temu zachowają wygląd, smak oraz będą zdatne do spożycia nawet po długim czasie leżakowania. Dlatego sprawdź jak poprawnie zadbać o swoje weki.

Jak przygotować przetwory?

Po pierwsze najlepiej przechowywać je w szklanych słoikach, ponieważ ich zakrętki zapewniają szczelność. To najlepsza gwarancja na to, że nie dostanie się do środka powietrze, które mogłoby zepsuć wek. Warto dodać, że szkło nie wpłynie na zmianę smaku lub zapachu żywności oraz jest ekologiczne i można wykorzystać je wielokrotnie. W pierwszej kolejności należy wyparzyć słoiki za pomocą wrzątku, w piekarniku, mikrofalówce lub zmywarce. Kiedy jesteśmy leniwi, to można przetrzeć naczynia i zakrętki spirytusem. Dopiero kiedy są zdezynfekowane, to można przekładać do nich przetwory. W kolejnym kroku należy umieścić je w garnku z ciepłą wodą i zagotować przez około 30 minut. To właśnie pasteryzacja jest kluczem do sukcesu, który utrzyma weki w świeżości na długi czas. Istnieją też inne sposoby na konserwacje przetworów przy użyciu soli, octu lub cukru.

Obraz

Jak przechowywać przetwory?

Słoiki trzeba przechowywać w suchym, przewiewnym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Dlatego najlepsza do tego celu będzie piwnica, gdzie warto trzymać przetwory wytrawne np. nalewki lub kiszonki w temperaturze co najmniej 8 stopni Celsjusza. Natomiast weki słodkie mogą stać w troszkę cieplejszych miejscach, których temperatura nie jest większa niż 20°C. Jeśli nie ma piwnicy, to przetwory należy trzymać w kuchennych szafkach lub spiżarni, dlatego wybierzmy dla nich ciemniejsze miejsca w naszym domu. Zaleca się, aby weki były przechowywane przez rok, aż do kolejnych zbiorów. Zbyt długie przetrzymywanie słoików może pogorszyć ich smak, szczególnie jeśli zrobione są z owoców lub buraków. Kilka razy do roku przeglądaj przetwory, czy nadal są szczelnie zamknięte np. wklęsłe denka lub napięte gumki na wieczkach. Warto zaglądać przed szkło do środka słoików, czy nie wytworzyła się na ich powierzchni pleśń, a kiedy tylko się pojawi, słoik należy wyrzucić.

Obraz