Na oprysk wydaję niecałe 2 zł. Wzmacnia i chroni moje pomidory i ogórki przed zarazami
Wielu początkujących ogrodników zastanawia się, jaki oprysk na pomidory i ogórki stosować. Zdecydowanie warto przygotować mieszankę bazującą na drożdżach. Nie tylko jest naturalna i wspomaga wzrost, ale przede wszystkim chroni te warzywa przed wieloma chorobami, które często je dopadają.
13.05.2023 14:40
Drożdże pomogą ci odżywić twoje warzywa. Są bogate w wiele składników odżywczych i minerałów, w tym: żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, selen, fosfor, chrom, witaminy z grupy B, aminokwasy i białka.
Co daje oprysk z drożdży na pomidory i ogórki?
Świetnie sprawdza się w walce z wieloma chorobami, które mogą dopaść twoje warzywa — przede wszystkim tymi pochodzenia grzybowego. Drożdże bowiem same są grzybami i ich drobinki (osiadając na roślinach) zabierają przestrzeń i składniki odżywcze, które chciałyby również zająć i zabrać zarodki szkodliwych grzybów. Przez to uniemożliwiają tym ostatnim rozwój i namnożenie się na powierzchni rośliny. Same drożdże natomiast roślinom w żaden sposób nie szkodzą, bo pobierają zupełnie inne składniki odżywcze niż one. Jest to prosta, symbiotyczna relacja, która pomidorom i ogórkom wychodzi jedynie na dobre. Jest też na pewno dużo korzystniejsza i zdrowsza dla warzyw niż spryskiwanie ich sztucznymi, mocno chemicznymi opryskami.
Może cię również zainteresować: Zastosuj, a pomidory będą mocniejsze i odporniejsze po posadzeniu do gruntu
Jak przygotować oprysk z drożdży na pomidory i ogórki?
Istnieją dwie możliwości przygotowania takiego oprysku. Pierwsza, dużo prostsza wersja (ale zdaniem części ogrodników mniej skuteczna), zakłada rozpuszczenie 100 g drożdży w 10 litrach wody (najlepiej letniej). Następnie wystarczy przelać roztwór do buteleczki ze spryskiwaczem i zaaplikować na nasze roślinki. Druga wersja wymaga nieco większego nakładu pracy. Zacznij od pokruszenia kostki drożdży. Następnie umieść ją w dużym wiadrze i zasyp szklanką cukru. Po dwóch godzinach zalej całość 10 litrami wody i odstaw na tydzień do fermentacji. Następnie mieszankę rozcieńcz w proporcjach 1:10 z wodą i pryskaj nią swoje warzywa.
Może cię również zainteresować: Zagotuj, ostudź i podlej pomidory po pikowaniu. Nie nadążysz ze zbieraniem plonów!