PoradyNadmiar orzechów zalewam wrzątkiem. Dzięki temu nic się nie marnuje

Nadmiar orzechów zalewam wrzątkiem. Dzięki temu nic się nie marnuje

zalej orzechy wrzątkiem fot. freepik
zalej orzechy wrzątkiem fot. freepik
19.09.2023 09:00

Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do ciast, deserów, sałatek i innych potraw. Jeśli masz ich zbyt dużo i martwisz się, że się zmarnują, zalej orzechy wrzątkiem! To prosty sposób, by wykorzystać je w nietypowy, ale pożyteczny sposób.

Orzechy włoskie są popularną, a do tego zdrową przekąską. Wielu z nas lubi chrupać je zaraz po obraniu. Z powodzeniem można wykorzystywać je również w kuchni. Jeśli lubisz eksperymentować, zalej orzechy wrzątkiem i wypróbuj je również w roli naturalnego kosmetyku.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Jak wspomnieliśmy, orzechy włoskie są bardzo zdrowe.  Zawierają cenne aminokwasy, witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dostarczają również cennych minerałów, w tym potasu, magnezu, cynku, manganu, jodu oraz fosforu. Zawierają też sporo antyoksydantów. To wszystko sprawia, że pozytywnie wpływają m.in. na pracę mózgu, układu krwionośnego i wygląd skóry. Orzechy włoskie są dobrym źródłem białka, dlatego powinny być włączane do diety osób ograniczających spożycie mięsa, a także wegetarian oraz wegan.

Zalej orzechy wrzątkiem, a nic się nie zmarnuje. Fot. Freepik
Zalej orzechy wrzątkiem, a nic się nie zmarnuje. Fot. Freepik

Orzechy nie tylko do jedzenia. Zalej je wrzątkiem i zrób kosmetyk!

Orzechy włoskie warto nie tylko jeść, ale również wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Mają one liczne właściwości przydatne w kosmetologii. Dobrze wpływają m.in. na kondycję skóry oraz włosów. W domowych warunkach możesz bez trudu zrobić z nich doskonałą odżywkę. Zalej orzechy wrzątkiem i gotuj przez 20 minut. Następnie zdejmij garnek z gazu, ostudź napar i zlej płyn do butelki. Twoja odżywka jest gotowa! Używaj jej po każdym myciu głowy. Jak czytamy w serwisie WP Kobieta:

W ten sposób wzmocnimy włosowe cebulki, a także wydobędziemy z pasm miedziane refleksy.

Zalej orzechy wrzątkiem, żeby łatwiej je obrać

Wróćmy do jedzenia orzechów. Zdarza się, że bardzo trudno jest obrać je z łupinek. Skórka bywa twarda i wydobycie z niej orzechów zajmuje mnóstwo czasu. Po obraniu kilku sztuk człowiek jest już tak zirytowany, że odechciewa mu się dalszego jedzenia. W takich sytuacjach przydaje się prosty patent, który stosowały już nasze babcie. Zalej orzechy wrzątkiem i odczekaj ok. 30 minut. Po tym czasie skórka zmięknie i odpadnie od orzechów bez większego kłopotu. To prosty sposób, by cieszyć się smakiem orzechów bez konieczności mozolnego obierania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także