PoradyNadmiar orzechów zalewam wrzątkiem. Dzięki temu nic się nie marnuje

Nadmiar orzechów zalewam wrzątkiem. Dzięki temu nic się nie marnuje

Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do ciast, deserów, sałatek i innych potraw. Jeśli masz ich zbyt dużo i martwisz się, że się zmarnują, zalej orzechy wrzątkiem! To prosty sposób, by wykorzystać je w nietypowy, ale pożyteczny sposób.

zalej orzechy wrzątkiem fot. freepik
zalej orzechy wrzątkiem fot. freepik

19.09.2023 09:00

Orzechy włoskie są popularną, a do tego zdrową przekąską. Wielu z nas lubi chrupać je zaraz po obraniu. Z powodzeniem można wykorzystywać je również w kuchni. Jeśli lubisz eksperymentować, zalej orzechy wrzątkiem i wypróbuj je również w roli naturalnego kosmetyku.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Jak wspomnieliśmy, orzechy włoskie są bardzo zdrowe.  Zawierają cenne aminokwasy, witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dostarczają również cennych minerałów, w tym potasu, magnezu, cynku, manganu, jodu oraz fosforu. Zawierają też sporo antyoksydantów. To wszystko sprawia, że pozytywnie wpływają m.in. na pracę mózgu, układu krwionośnego i wygląd skóry. Orzechy włoskie są dobrym źródłem białka, dlatego powinny być włączane do diety osób ograniczających spożycie mięsa, a także wegetarian oraz wegan.

Zalej orzechy wrzątkiem, a nic się nie zmarnuje. Fot. Freepik
Zalej orzechy wrzątkiem, a nic się nie zmarnuje. Fot. Freepik

Orzechy nie tylko do jedzenia. Zalej je wrzątkiem i zrób kosmetyk!

Orzechy włoskie warto nie tylko jeść, ale również wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Mają one liczne właściwości przydatne w kosmetologii. Dobrze wpływają m.in. na kondycję skóry oraz włosów. W domowych warunkach możesz bez trudu zrobić z nich doskonałą odżywkę. Zalej orzechy wrzątkiem i gotuj przez 20 minut. Następnie zdejmij garnek z gazu, ostudź napar i zlej płyn do butelki. Twoja odżywka jest gotowa! Używaj jej po każdym myciu głowy. Jak czytamy w serwisie WP Kobieta:

W ten sposób wzmocnimy włosowe cebulki, a także wydobędziemy z pasm miedziane refleksy.

Zalej orzechy wrzątkiem, żeby łatwiej je obrać

Wróćmy do jedzenia orzechów. Zdarza się, że bardzo trudno jest obrać je z łupinek. Skórka bywa twarda i wydobycie z niej orzechów zajmuje mnóstwo czasu. Po obraniu kilku sztuk człowiek jest już tak zirytowany, że odechciewa mu się dalszego jedzenia. W takich sytuacjach przydaje się prosty patent, który stosowały już nasze babcie. Zalej orzechy wrzątkiem i odczekaj ok. 30 minut. Po tym czasie skórka zmięknie i odpadnie od orzechów bez większego kłopotu. To prosty sposób, by cieszyć się smakiem orzechów bez konieczności mozolnego obierania.