PoradyLajfhakiZielarka nauczyła mnie przetwarzać liście orzecha włoskiego. Wychodzą z nich cuda

Zielarka nauczyła mnie przetwarzać liście orzecha włoskiego. Wychodzą z nich cuda

co zrobić z liści orzecha włoskiego, fot. Getty Images
co zrobić z liści orzecha włoskiego, fot. Getty Images
03.08.2023 16:14

Orzechy włoskie są bardzo popularne w Polsce. Można je jeść solo lub wykorzystywać jako dodatek do deserów czy ciast. Produkuje się z nich też pyszne oleje na zimno. Podpowiadamy też, co zrobić z liści orzecha włoskiego.

Orzechy włoskie można wykorzystać na wiele sposobów. Z ich łupin zrobisz domowy nawóz do roślin, dzięki któremu zaczną lepiej rosnąć. Jednak użytek zrobisz też z liści orzechowca.

Jakie właściwości mają orzechy włoskie?

Wydawać by się mogło, że tylko same orzechy można wykorzystać na setki różnych sposobów. Okazuje się, że równie uniwersalne są też liście. Jeśli masz drzewo orzecha włoskiego na swojej działce, możesz być z tego dumny. To prawdziwy skarb. Orzechy włoskie zawierają wiele cennych składników odżywczych (w tym też zdrowe tłuszcze jak kwas omega-3 i omega-6). Dlatego jedząc je lub spożywając w formie oleju, dostarczasz do organizmu wiele witamin oraz minerałów (witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod). Bardzo zdrowe są też liście drzew orzecha włoskiego. Stosuje się je do robienia herbat, nalewek, ale też płukanek do włosów. Mogą też posłużyć do wzbogacenia kompostownika.

Obraz

Co zrobić z liści orzecha włoskiego?

Okazuje się, że mają one w sobie dużo witaminy C i kwercetyny. Oba składniki są silnymi antyoksydantami i wspierają układ krążenia, a także zmniejszają pękanie naczyń krwionośnych. Liście orzecha włoskiego zawierają też olejki eteryczne, inozytolm i kwasy organiczne. Oto, co możesz z nich zrobić.

  • Herbata

Do 1 litra wody wsyp 2 łyżki suchych liści orzecha włoskiego. Doprowadź je do wrzenia, po chwili zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmij z kuchenki garnek, przykryj i zostaw na kolejne 10 minut. Pij na ciepło i na zimno. Zalecana porcja to 3 filiżanki dziennie.

  • Płukanka do włosów

Napełnij garnek do połowy liśćmi oraz zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj potem przez 15 minut. Zostaw do ostygnięcia. Nakładaj tak przygotowaną miksturę na skórę głowy i włosy.

  • Barwnik do ubrań

Włóż liście do garnka i zalej wodą. Podobnie, jak we wcześniejszym przepisie, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę. Potem odstaw miksturę na 2 dni i odcedź liście. Później ponownie gotuj płyn i zanurz w nim tkaninę. Zostaw na godzinę i wypłucz materiał.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także