Ta roślina to ogrodowy superbohater. Odstrasza szkodniki, można ją jeść i ma lecznicze właściwości
Ładnie się prezentuje, szybko rośnie, odstrasza gryzonie, a do tego nadaje się do jedzenia i produkcji domowych medykamentów. Nasturcja pnąca to roślina o wielu pożytecznych właściwościach. Podpowiadamy, jak ją uprawiać i wykorzystywać nie tylko w ogrodzie.
04.06.2023 18:52
Nasturcja pnąca dotarła do Europy już w XVII wieku. W naturalnym środowisku występowała jako roślina wieloletnia, ale dziś nie rośnie dziko i jest rośliną jednoroczną (nie jest odporna na mróz). W zależności od odmiany jej pędy mogą kłaść się lub wspinać. Nasturcja charakteryzuje się kwiatami w ognistych kolorach oraz kielichowatym kształcie. Odpowiednio pielęgnowana będzie wspaniałą ozdobą każdego ogrodu.
Nasturcja pnąca. Dlaczego warto ją mieć w ogrodzie?
Nasturcja pnąca szybko się rozrasta, dzięki czemu możesz wykorzystać ją do zamaskowania dużych powierzchni w ogrodzie, które z jakiegoś powodu chcesz zakryć. Pięknie prezentuje się na płotach, ogrodzeniach, barierkach oraz pergolach, tworząc zielone ściany ozdobione pięknymi kwiatami. Rabatowe odmiany nasturcji doskonale sprawdzą się jako obrzeża kompozycji ogrodowych oraz wypełnienie donic, również na balkonie. Nasturcja nie tylko pięknie się prezentuje, ale również odstrasza szkodniki - ślimaki, mszyce oraz bawełnicę korówkę. Możesz również wykorzystać ją w calach leczniczych lub w kuchni.
Jakich warunków potrzebuje nasturcja pnąca?
Nasturcja pnąca jest bardzo pożyteczną rośliną, ale aby prawidłowo się rozwijać i zdrowo rosnąć, potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji.
- Nasiona nasturcji należy wysiewać dopiero w maju (jak wspomnieliśmy, nie jest to roślina odporna na przymrozki). Do każdego dołka wsyp 2-3 nasiona. Zostaw między dołkami 15-30 cm odstępu.
- Miejsce dla nasturcji wybierz rozważnie. Roślina kiepsko znosi przesadzanie. Najlepiej umieść ją na stanowisku słonecznym, ale osłoniętym od wiatru.
- Najlepsza dla nasturcji będzie gliniasto-piaszczysta, żyzna gleba.
- Nasturcja pnąca lubi wilgotne (ale nie podmokłe) podłoże, dlatego należy ją regularnie podlewać.
- Nie musisz stosować żadnych nawozów. Usuwaj jedynie przekwitłe kwiaty i przycinaj nasturcję, by nie wyglądała na zaniedbaną.
- Nasturcja może zostać zaatakowana przez gąsienice bielinka kapustnika. Najlepszą ochroną przed szkodnikiem będzie naturalny preparat ochronny. Dzięki niemu roślina nie straci swoich leczniczych i kulinarnych właściwości.
- Choć jest rośliną jednoroczną, w miejscu posadzenia nasturcji w kolejnym sezonie mogą wyrosnąć nowe okazy, ponieważ sama się rozsiewa.
Jak wykorzystać właściwości nasturcji w domu?
Nasturcja pnąca jest rośliną jadalną. Zawiera wiele składników odżywczych oraz minerałów, w tym: fitocydy, kwasy tłuszczowe, karotenoidy, potas, siarkę, fosfor oraz witaminę C.
- Młode liście nasturcji mają delikatnie ostry smak, podobny do pieprzycy. Możesz zrobić z nich sałatkę, położyć jako dodatek na kanapce lub użyć jako składnika sosu tatarskiego.
- Kwiaty nasturcji możesz wykorzystać jako ozdobę sałatek i innych dań.
- Pąki oraz nasiona nadają się do przygotowania octu ziołowego, a dojrzewające owoce - do marynowania.
Jakie lecznicze właściwości ma nasturcja pnąca?
Nasturcja jest źródłem naturalnego antybiotyku. W tego powodu chętnie wykorzystuje się ją jako bazę do syropów, naparów oraz spirytusu nasturcjowego. Co ważne, dzieci oraz osoby z chorobami nerek powinny stosować te preparaty z dużą ostrożnością.
- Ekstrakt z liści nasturcji ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
- Preparaty z nasturcji pomagają w leczeniu: zapalenia dróg moczowych, zapalenia płuc, anginy oraz grypy.
- Preparaty na bazie nasturcji można stosować również na skórę. Pomagają hamować łojotok i zmniejszać wypryski.