Nie jestem ekoświrem, ale zamieniłam płyn do naczyń na ziarenka. Zmywanie to pestka
Płyn do mycia naczyń to produkt, który można znaleźć w każdym domu. Jego cena może być różna — od tych najtańszych po te droższe, a skuteczność w usuwaniu tłuszczu z naczyń również bywa różna. Jednak jedno jest pewne — skład tych produktów nie zawsze jest taki, jakiego byśmy oczekiwali.
16.11.2023 | aktual.: 10.01.2024 21:22
Często zdarza się, że myjąc naczynia w pośpiechu, szybko je opłukujemy, a w efekcie na talerzach czy sztućcach zostają resztki płynu. Aby uniknąć takiej sytuacji, warto zastanowić się nad stworzeniem własnego, domowego detergentu. W tym celu przyda nam się siemię lniane. Jak więc przygotować ten cudowny preparat?
Jak zrobić skuteczny domowy płyn z siemienia lnianego?
Siemię lniane jest naturalnym składnikiem i z powodzeniem może być wykorzystane do stworzenia domowego płynu do naczyń. Kiedy wybieramy ten detergent w sklepie, zazwyczaj kierujemy się ceną lub reklamą, którą widzieliśmy w telewizji. Niewielu z nas zastanawia się, co tak naprawdę wchodzi w skład takiego produktu i czy jest on w pełni bezpieczny dla nas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Detergenty działają na zasadzie wytwarzania piany, która ma za zadanie usunąć z naczyń tłuszcz i inne zabrudzenia. Składają się one z różnych substancji chemicznych, które nie tylko nie powinny znaleźć się w naszym organizmie, ale także nie powinny mieć kontaktu ze skórą. Dlatego dermatolodzy zalecają mycie naczyń w gumowych rękawiczkach.
Podobnie jest w przypadku tabletek do zmywarki. Aby zrozumieć, jak silne są te chemikalia, warto wiedzieć, że jedna kapsułka użyta do mycia ręcznego mogłaby mocno poparzyć naszą skórę. Dlaczego? Ponieważ zawiera składniki, które w kontakcie z wodą tworzą roztwór silnie żrący. Zmywarka radzi sobie z wypłukaniem tych substancji z naczyń za pomocą silnego strumienia wody.
Płyn do naczyń z siemienia lnianego? Cóż to za pomysł?
Domowe przepisy na naturalne środki czyszczące cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jednym z ostatnich trendów wśród ekogospodyń jest płyn do naczyń na bazie siemienia lnianego. Jak go zrobić? Najpierw sprawdź w szafce kuchennej, czy masz 3 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżkę goździków, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej i 3 łyżki cukru.
Następnie do rondla wlej 2 szklanki wody i dodaj siemię lniane oraz goździki. Doprowadź całość do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Naczynie z zawartością zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Gdy mieszanka zgęstnieje, przecedź płyn przez sitko, aby pozbyć się nasion.
W kilku łyżkach letniej wody rozrób skrobię i wlej ją do odwaru z siemienia. Dodaj 200 ml płynu do naczyń i 3 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do butelki po płynie do naczyń.
Jakie są korzyści z tego sposobu?
Taki domowy płyn do naczyń bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem tłuszczu i nie pozostawia zacieków na naczyniach. Dodatkowo skóra rąk będzie ci wdzięczna, ponieważ olej lniany, który jest pozyskiwany z siemienia, jest znany ze swoich właściwości nawilżających i łagodzących podrażnienia.