PoradyCo kraj, to obyczaj. To, co u nas jest normą, gdzie indziej jest postrzegane jako arogancja
Co kraj, to obyczaj. To, co u nas jest normą, gdzie indziej jest postrzegane jako arogancja
Czy wiesz, jak się zachować przy stole w różnych krajach? Ta wiedza przyda ci się podczas podróży i spożywania posiłków w obcych państwach.
jak się zachować przy stole w różnych krajach, fot. gettyimages
19.05.2023 | aktual.: 20.05.2023 13:48
Wyjeżdżając za granicę warto zaznajomić się z miejscową kulturą oraz savoir-vivre'em. Dotyczy to także spożywania posiłków. Warto wiedzieć, co jest uważane za normę, a co absolutnie nie uchodzi w towarzystwie. Dzięki temu twoje zachowanie nie zostanie odebrane negatywnie.
Jak zachować się przy stole w państwach europejskich?
Może się wydawać, że w Europie nie spotka nas nic dziwnego. Jednak to dość mylne myślenie.
- We Włoszech nigdy nie proś o dodatkową porcję sera do potrawy. To może bardzo urazić kucharza, gdyż przygotował dla ciebie całkowicie idealne i dopasowane smakowo danie. Kolejne dodatki tylko zepsują jego aromat.
- Podobnie sprawa wygląda w Portugalii. Tam nie należy prosić o sól i pieprz. Na talerzu dostaniesz perfekcyjnie skomponowaną potrawę i zrobioną na portugalską modłę. Dodatek przypraw tylko niepotrzebnie ją zmodyfikuje i obrazi kucharza.
- W Wielkiej Brytanii bardzo popularny jest zwyczaj picia popołudniowej herbaty o godzinie 17:00. Jednak mieszkańcy Wysp do swojej herbaty z lubością dolewają mleko. Co więcej, preferują raczej przestudzony napar niż gorący. Obijanie łyżeczki o filiżankę podczas mieszania każdy uzna za wyjątkowo niegrzeczne.
Zobacz także
Co dziwi w egzotycznych krajach?
- W Korei Południowej nigdy nie wbijaj pałeczek w ryż. Taki rytuał odbywa się tylko podczas ceremonii pogrzebowej i absolutnie nie powinien być powielany w innych okolicznościach.
- W krajach arabskich lewa ręka zarezerwowana jest do wykonywania czynności toaletowych. Uważa się ją za nieczystą. Dlatego też jedzenie odbywa się tylko prawą ręką. W niektórych krajach nawet trzymanie lewej dłoni na stole jest traktowane jako wyjątkowo niegrzeczne.
- Musisz wiedzieć, że na obiedzie u chińskich gospodarzy nigdynie należy zjadać wszystkiego, co znajduje się na talerzu. Zostaw trochę dania. To pochwała w stronę kucharza i znak, że przygotował on wystarczającą ilość jedzenia. Natomiast jeśli skonsumowałbyś wszystko od razu, to wówczas gospodarz uzna, że przyszykował zbyt mało potraw.