PoradyLajfhakiNie wylewam wody z tego produktu. Zastępuje jaja i beza ubija się sama

Nie wylewam wody z tego produktu. Zastępuje jaja i beza ubija się sama

czym zastąpić jaja, fot. Getty Images
czym zastąpić jaja, fot. Getty Images
15.09.2023 16:17

Skończyły ci się jaja w trakcie gotowania? Absolutnie nie musisz załamywać rąk. Poszperaj w swojej lodówce i szafkach, a z pewnością znajdziesz tam alternatywę. Zobacz czym można zastąpić jaja.

Jajko ma wiele substytutów i zależności czy jest spoiwem, zakwasem czy produktem dodającym wilgoć, używa się różnych zamienników. Dodatek jajek jest potrzebny, lecz da się je łatwo zastąpić. Więc jeśli akurat brakuje ci tego produktu, nie panikuj. Da się go podmienić!

Czym zastąpić jaja w przepisie?

Pieczenie i gotowanie bez żółtka i białka jest jak najbardziej możliwe. W końcu weganie to żywy dowód na to, że jajka nie są niezbędne w diecie człowieka. Jednak co dodawać zamiast nich? Tutaj opcji mamy całkiem sporo, a najlepszą zostawiamy na sam koniec. Zacznijmy od awokado, które ma kleistą konsystencję, a 3/4 dojrzałego owocu zastępuje jedno jajko. Trzeba je zmiksować na gładkie purée i dodawać do potraw. Ono z powodzeniem nawilży ciasto. Siemię lniane pod wpływem namoczenia wytwarza maź i może być uznawane za zamiennik białka. Oczywiście galaretkę należy odcisnąć od pestek. Zawsze można wykorzystać jogurt lub maślankę. 60 g tego płynu odpowiada jednemu jajku. Nabiał zwiąże masę i nada jej wilgoci. Jeśli chcesz spulchnić ciasto, dodaj 1/4 szklanki wody gazowanej, a bąbelki zrobią swoje! Purée z banana i jabłka idealnie nada się do babeczek, brownie czy innych cięższych ciast.

Czym zastąpić jaja w przepisie? Fot. Freepik
Czym zastąpić jaja w przepisie? Fot. Freepik

Aquafaba, czyli idealny zamiennik jajka

Jeśli nie znasz tego produktu, to najwyższa pora by wdrożyć go do swojej kuchni. Mimo że nazwa brzmi dość egzotycznie, to jest to nic innego jak woda z ciecierzycy. Płyn w słoiku czy puszce ma właściwości pieniące i można go ubijać jak białka jaj. Nie ma smaku, a 3 łyżki zalewy odpowiadają jednemu jajku w przepisie. Można z niej robić bezy, biszkopty, a także majonez czy sos. Nie da się jej "przebić" mikserem. Jeśli masz pod ręką puszkę cieciorki, nigdy nie wylewaj aquafaby, bo być może przyda ci się w jakimś innym przepisie.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także