Nie wyrzucaj zatyczki od oleju. Ma ukrytą funkcję, która ułatwia gotowanie
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek, że podczas gotowania wylałeś zbyt dużo oleju na patelnię lub do garnka? Jeśli tak, to wiesz, że może to być prawdziwym utrapieniem. Nalewanie tłuszczu z fabrycznej butelki bywa niekiedy kłopotliwe i często kończy się tym, że na naszej patelni czy w garnku ląduje go po prostu za dużo. Ukryta funkcja zatyczki od oleju w zupełności eliminuje ten problem.
28.07.2023 13:48
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak temu zaradzić? Okazuje się, że istnieje pewien kuchenny trik, który może ci w tym pomóc. Nadmiar oleju na patelni nigdy nie jest pożądany, ale dzięki temu sprytnemu petentowi zawsze będziesz mógł odmierzyć odpowiednią ilość tłuszczu.
Co to za ukryta funkcja zatyczki od oleju?
Z pewnością zauważyłeś, że aby otworzyć fabryczną butelkę oleju, należy oderwać zawleczkę, która znajduje się w nakrętce. Zazwyczaj robimy to szybko i bez zastanowienia, a następnie wyrzucamy zawleczkę do kosza. Okazuje się jednak, że to jest błąd. Ta mała zawleczka pełni bowiem swoją tajemną funkcję, o której wie niewiele osób. Może cię mocno zaskoczyć i to pewne, że jeśli podzielisz się tym patentem z bliskimi, oni również będą pod niemałym wrażeniem. Następnym razem, kiedy będziesz otwierał butelkę oleju, oderwij zawleczkę, ale zamiast ją wyrzucić, włóż z powrotem do zatyczki. Nie, nie chodzi o to, abyś umieścił ją tam w ten sam sposób co wcześniej, ale odwróconą do góry nogami. Dzięki tej prostej czynności zatyczka przeobrazi się w wygodny dozownik, który pozwoli ci odmierzyć odpowiednią ilość oleju. Już nigdy nie wylejesz do naczynia więcej oleju niż faktycznie potrzebujesz. To naprawdę działa, sam zobacz.
Czy ukryta funkcja zatyczki od oleju pozwoli odmierzyć odpowiednią do smażenia ilość tłuszczu?
Na pewno będzie w tym pomocna, ponieważ tłuszcz nie chluśnie z butelki na patelnię, a będziesz mógł go odpowiednio dozować. A skąd wiedzieć, jaka ilość tłuszczu jest odpowiednia do smażenia? Wylej na naczynie tylko odrobinę oleju i rozprowadź go pędzelkiem po całej powierzchni. Wystarczyło i pokryłeś całe dno? Świetnie, to odpowiednia ilość. Jeśli zabrakło tłuszczu — możesz go dolać jeszcze odrobinę. Kiedy zaś tłuszcz po rozprowadzeniu rozlewa się po dnie — jest go za dużo, następnym razem pamiętaj, aby nałożyć go mniej.