PoradyLajfhakiW ten sposób odróżnisz młode ziemniaki od wczesnych. Ważne są szczegóły

W ten sposób odróżnisz młode ziemniaki od wczesnych. Ważne są szczegóły

jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych, fot. Getty Images
jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych, fot. Getty Images
19.07.2023 16:58

Ziemniaki można jest na nieskończenie wiele sposobów. Jedni lubią je z solą i masłem, drudzy w postaci talarków lub frytek. A jeszcze inni wybierają delikatne purée. Niezależnie od formy przygotowania, warto wiedzieć, jakie kartofle spożywamy. Zdradzamy, jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych.

Ziemniaki młode i wczesne bardzo często uważane są za takie same. Jednak jest znaczna różnica pomiędzy nimi, o której nie każdy wie. Dowiedz się, jak je od siebie odróżnić i świadomie dokonywać wyboru w sklepie.

Ziemniaki pod różnymi postaciami

Pyry, ziemniaki, kartofle, niezależnie od nazwy, uwielbiają je właściwie wszyscy. Wiele osób zjada je jako dodatek do tradycyjnego schabowego, w postaci domowych frytek z ulubionymi dipami czy jako puree. Wszystko wedle indywidualnych upodobań. Nie można pominąć też prażynek, chipsów i innych ziemniaczanych przekąsek, które lądują na naszych stołach nie tylko podczas imprez (umilają nam filmowe wieczory czy pogaduszki z przyjaciółmi). Jednak, jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych, aby w sklepie móc dokonać świadomego wyboru? 

Midsection of farmer holding organic potatoes while standing at farm during sunny day
Midsection of farmer holding organic potatoes while standing at farm during sunny day

Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych?

Te pierwsze to kartofle krajowe, które dojrzewają w Polsce, a nie są importowane z zagranicy. Można je kupić na przełomie maja oraz czerwca. Wyróżniają się łuszczącą skórką i są miękkie, lekko słodkie oraz delikatne w smaku. Do sklepów trafiają zaraz po zbiorach na polu, dlatego często są jeszcze pokryte ziemią. Jest ona dla nich naturalna bariera przed utratą wody. Dzięki temu potrafią zachować świeżość na dłużej. Wczesne ziemniaki, zaś to kartofle, które właśnie zostały sprowadzane do Polski z innych krajów (najczęściej z Cypru lub Grecji). Możemy je kupić już w marcu! To tak naprawdę stare i w pełni dojrzałe bulwy, ale wczesnych odmian. Znacznie różnią się smakiem od młodych ziemniaków. Co więcej mogą rozpadać się podczas gotowania. Mają gładką skórkę, którą trzeba obrać. Ich długi transport sprawia, że bywają pryskane substancjami chemicznymi. Dlatego, jeśli chcesz kupić polskie ziemniaki, to koniecznie patrz na kraj pochodzenia, czytaj etykiety i w razie wątpliwości dopytuj jeszcze sprzedawców.

Rustic fresh unpeeled potatoes on a wooden desks
Rustic fresh unpeeled potatoes on a wooden desks
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także