Nie wyrzucam ostatnich, przerośniętych ogórków. Są najlepsze do jednej rzeczy
09.09.2023 18:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Posiadasz przerośnięte ogórki w ogrodzie i nie masz pojęcia co z nimi zrobić? Zapomnij o kiszeniu, bo do tego się nie nadają. Poniżej znajdziesz kilka genialnych pomysłów na ich wykorzystanie.
Sezon na ogórki dobiegł końca, a w ogrodzie zostały jedynie pojedyncze sztuki, które wyrosły do sporych rozmiarów. Takie plony nie nadają się do kiszenia ani piklowania, ale równocześnie szkoda ich wyrzucać, skoro nadal są smaczne. Zamiast jeść je na surowo, przerób je na coś pysznego.
Jak wykorzystać przerośnięte ogórki?
Nawet nie myśl, by je wyrzucić! Pomimo swoich rozmiarów i mało zachęcającego wyglądu, można je wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Najprościej będzie, jeśli zrobisz z nich sałatkę do słoików. One będzie świetnym dodatkiem do obiadów przez całą zimę. Wystarczy obrać i pokroić ogórki na cienkie plasterki, a następnie posypać je obficie solą i odstawić na dwie godziny. Kiedy puszczą sok, odciśnij jego nadmiar i zacznij je pakować do wyparzonych słoików. Układaj warzywa warstwami: ogórki - sól - ogórki, aż sięgną wieczka. Słoik szczelnie zakręć i odstaw do ciemnego miejsca. Jeśli wolisz bardziej złożoną sałatkę, w której jest więcej warzyw, to pokrój też inne dodatki (np. paprykę, cebulę, kapustę i marchew), a następnie przygotuj zalewę. Potrzebujesz octu, cukru oraz oleju (proporcja 1:1:1). Do poszatkowanych warzyw wlej zalewę i pozostaw na 2 godziny, a następnie powkładaj sałatkę do słoików i dolej wodę. Wystarczy jeszcze zapasteryzować słoiki i zimowa sałatka gotowa.
Wykorzystaj ogórki na świeżo i przygotuj tzatzyki
Jeżeli nie wiesz czym, są tzatzyki, już śpieszymy z wyjaśnieniami. To popularny sos na bazie jogurtu (najlepiej greckiego), ogórka i czosnku. Można go podawać jako dodatek do grilla, polewać nim schabowe lub zajadać w towarzystwie pieczonych placków tortilli. Aby go przygotować, potrzebujesz jednego ogórka startego na drobnych oczkach, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek jogurtu greckiego, sól i pieprz. Ogórka odciśnij z nadmiaru wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt oraz przyprawy. Po wymieszaniu sos z ogórków będzie gotowy!