Oto najzdrowszy napój na świecie. Zrobisz go w kilka sekund
23.08.2023 15:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest bardzo zdrowy, orzeźwiający, a do tego łatwy w przygotowaniu. Ajran, czyli najzdrowszy napój na świecie jest coraz bardziej popularny. Nie bez powodu! Ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości i jest niskokaloryczny, więc doskonale nadaje się dla osób dbających o linię.
Przygotujesz go w kilka sekund. W podstawowej wersji wystarczą tylko 2 składniki. Jeśli jesteś fanem nabiału, z pewnością go pokochasz i chętnie włączysz najzdrowszy napój na świecie do swojej diety. Oto wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć.
Skąd się wziął najzdrowszy napój na świecie?
Ajran to tradycyjny napój turecki. Jest popularny w wielu krajach Bliskiego Wschodu, a także na Bałkanach. W ostatnich latach jest coraz chętniej pijany również w Polsce. Napój na bazie wody i jogurtu naturalnego ma delikatny, lekko kwaśny i słony smak. Podaje się go do kebabów i innych tradycyjnych dań kuchni tureckiej. Stanowi również świetny dodatek do młodych ziemniaków, pieczywa i innych dań mącznych czy potraw z grilla. Warto go pić szczególnie w upalne dni, ponieważ doskonale chłodzi i orzeźwia.
Dlaczego warto pić ajran?
Ajran, poza tym, że przynosi przyjemne orzeźwienie w gorące dni, ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Nie bez powodu uchodzi za najzdrowszy napój na świecie. Turecki specjał, ponieważ bazuje na nabiale, zawiera witaminy A, D oraz witaminy z grupy B, żywe kultury bakterii, wapń, sód oraz białko. Dzięki temu wzmacnia odporność, poprawia perystaltykę jelit i trawienie, a także chroni przed biegunką oraz zaparciami. Ajran pozytywnie wpływa również na układ krążenia, obniżając zbyt wysokie krążenie krwi i poziom złego cholesterolu. To z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i wiele innych chorób. Napój pomaga zapobiegać osteoporozie, a zdaniem niektórych jest bardzo pomocny w zwalczaniu kaca. Jest niskokaloryczny (w zależności od rodzaju i ilości użytego jogurtu w 100 g jest od 20 do 50 kcal), dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które dbają o linię.
Jak przygotować najzdrowszy napój na świecie?
Przygotowanie ajranu jest bardzo proste. Podstawowa wersja napoju składa się z 2 składników — jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego) oraz wody (najlepiej gazowanej). Przygotowując go, musisz pamiętać o kilku rzeczach.
- Łącz jogurt z wodą w proporcji 2:1 lub 1:1 w zależności od tego, jaką konsystencję napoju chcesz uzyskać. Jeśli np. na 400 ml jogurtu wykorzystasz ok. 2 szklanek wody, ajran będzie rzadszy, mniej kaloryczny i bardziej orzeźwiający. Jeśli na tę samą ilość jogurtu wykorzystasz 1 szklankę wody, uzyskasz płyn o dość gęstej konsystencji i większej kaloryczności.
- Bez względu na proporcje składników, porządnie je zmiksuj, by na wierzchu powstała piana. To znak, że napój jest gotowy.
- Pamiętaj, że ajran powinno się serwować na zimno. Najlepiej przygotowywać go z porządnie schłodzonych składników lub podawać z kostkami lodu.
Co można dodać do ajranu?
Aby nieco podkręcić smak, możesz wzbogacić najzdrowszy napój na świecie kilkoma składnikami. Najczęściej dodaje się do niego odrobinę soli, sok z cytryny lub limonki, a także liście mięty. Niektórzy lubią pić ajran na słodko, więc używają słodzika lub dodają owoce, np. mango. Inni wolą ajran na ostro, dlatego doprawiają go pieprzem, a nawet... czosnkiem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji pijącego. Pamiętaj jednak, że wszystkie dodatki z wyjątkiem soli to modyfikacje, które wykraczają poza tradycyjną, turecką wersję napoju.