PoradyOto najzdrowszy napój na świecie. Zrobisz go w kilka sekund

Oto najzdrowszy napój na świecie. Zrobisz go w kilka sekund

Podpowiadamy, jak przygotować najzdrowszy napój na świecie. Fot. Freepik
Podpowiadamy, jak przygotować najzdrowszy napój na świecie. Fot. Freepik

23.08.2023 15:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest bardzo zdrowy, orzeźwiający, a do tego łatwy w przygotowaniu. Ajran, czyli najzdrowszy napój na świecie jest coraz bardziej popularny. Nie bez powodu! Ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości i jest niskokaloryczny, więc doskonale nadaje się dla osób dbających o linię.

Przygotujesz go w kilka sekund. W podstawowej wersji wystarczą tylko 2 składniki. Jeśli jesteś fanem nabiału, z pewnością go pokochasz i chętnie włączysz najzdrowszy napój na świecie do swojej diety. Oto wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć.

Skąd się wziął najzdrowszy napój na świecie?

Ajran to tradycyjny napój turecki. Jest popularny w wielu krajach Bliskiego Wschodu, a także na Bałkanach. W ostatnich latach jest coraz chętniej pijany również w Polsce. Napój na bazie wody i jogurtu naturalnego ma delikatny, lekko kwaśny i słony smak. Podaje się go do kebabów i innych tradycyjnych dań kuchni tureckiej. Stanowi również świetny dodatek do młodych ziemniaków, pieczywa i innych dań mącznych czy potraw z grilla. Warto go pić szczególnie w upalne dni, ponieważ doskonale chłodzi i orzeźwia.

Ajran uchodzi za najzdrowszy napój na świecie. Fot. Freepik
Ajran uchodzi za najzdrowszy napój na świecie. Fot. Freepik

Dlaczego warto pić ajran?

Ajran, poza tym, że przynosi przyjemne orzeźwienie w gorące dni, ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Nie bez powodu uchodzi za najzdrowszy napój na świecie. Turecki specjał, ponieważ bazuje na nabiale, zawiera witaminy A, D oraz witaminy z grupy B, żywe kultury bakterii, wapń, sód oraz białko. Dzięki temu wzmacnia odporność, poprawia perystaltykę jelit i trawienie, a także chroni przed biegunką oraz zaparciami. Ajran pozytywnie wpływa również na układ krążenia, obniżając zbyt wysokie krążenie krwi i poziom złego cholesterolu. To z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i wiele innych chorób. Napój pomaga zapobiegać osteoporozie, a zdaniem niektórych jest bardzo pomocny w zwalczaniu kaca. Jest niskokaloryczny (w zależności od  rodzaju i ilości użytego jogurtu w 100 g jest od 20 do 50 kcal), dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które dbają o linię.

Najzdrowszy napój na świecie ma wiele cudownych właściwości. Fot. Freepik
Najzdrowszy napój na świecie ma wiele cudownych właściwości. Fot. Freepik

Jak przygotować najzdrowszy napój na świecie?

Przygotowanie ajranu jest bardzo proste. Podstawowa wersja napoju składa się z 2 składników — jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego) oraz wody (najlepiej gazowanej). Przygotowując go, musisz pamiętać o kilku rzeczach.

  • Łącz jogurt z wodą w proporcji 2:1 lub 1:1 w zależności od tego, jaką konsystencję napoju chcesz uzyskać. Jeśli np. na 400 ml jogurtu wykorzystasz ok. 2 szklanek wody, ajran będzie rzadszy, mniej kaloryczny i bardziej orzeźwiający. Jeśli na tę samą ilość jogurtu wykorzystasz 1 szklankę wody, uzyskasz płyn o dość gęstej konsystencji i większej kaloryczności.
  • Bez względu na proporcje składników, porządnie je zmiksuj, by na wierzchu powstała piana. To znak, że napój jest gotowy.
  • Pamiętaj, że ajran powinno się serwować na zimno. Najlepiej przygotowywać go z porządnie schłodzonych składników lub podawać z kostkami lodu.
Obraz

Co można dodać do ajranu?

Aby nieco podkręcić smak, możesz wzbogacić najzdrowszy napój na świecie kilkoma składnikami. Najczęściej dodaje się do niego odrobinę soli, sok z cytryny lub limonki, a także liście mięty. Niektórzy lubią pić ajran na słodko, więc używają słodzika lub dodają owoce, np. mango. Inni wolą ajran na ostro, dlatego doprawiają go pieprzem, a nawet... czosnkiem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji pijącego. Pamiętaj jednak, że wszystkie dodatki z wyjątkiem soli to modyfikacje, które wykraczają poza tradycyjną, turecką wersję napoju.