Niebezpieczne sałaty. Wiele osób rezygnuje z ich zakupu
Paczkowana sałata to jeden z wynalazków współczesnego świata, który w łatwy sposób ułatwia życie na co dzień. Najczęściej jest już umyta, podzielona i gotowa do spożycia — nic tylko brać! Czy aby na pewno? Czasami lepiej powstrzymać się od jej zakupu.
10.08.2023 17:45
Proste udogodnienia życia jak pokrojone warzywa w pudełku czy właśnie gotowa do spożycia sałata, kuszą nas na każdych zakupach. Przekonali się o tym klienci, którzy masowo zachorowali na bakterię E.coli, która finalnie doprowadziła do kilku zgonów. Wszystko przez paczkę sałaty z marketu.
To były zwyczajne zakupy w markecie
W 2016 roku na terenie Wielkiej Brytanii doszło do masowego zachorowania przez bakterię E.coli, gdzie aż 150 cywilów zgłosiło się do lekarza z podejrzanymi objawami. 60 osób zostało skierowanych do szpitala, a dwie z nich zmarły. Wszystkiemu winna były paczkowane liście, które o ironio miały na opakowaniu napis "bezpieczna i gotowa do spożycia". Po zbadaniu 24 opakowań sałaty badacze doszli do szokujących wyników — w każdej z nich znaleziono bakterie kałowe, salmonelle i E.colę.
Zobacz także
Dlaczego paczkowana sałata była aż tak skażona?
Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Leicester nie dali za wygraną i postanowili dokładnie odtworzyć warunki, w jakich przyszło leżeć sałacie w sklepie. Ich badanie miało na celu obserwację zachowania liści w określonych warunkach. To, co zobaczyli, niesamowicie ich przeraziło. Według przeprowadzonych badań wszelkie warzywa liściaste, które są przetrzymywane w hermetycznych opakowaniach, mają wysoką tendencję do namnażania się bakterii. Co więcej, mikroorganizmy wytworzyły specjalne substancje, które pozwalają im przykleić się do liści i nawet dokładne mycie nie jest w stanie się ich pozbyć. Czy w takim razie mamy zaprzestać kupowania gotowych sałat? Eksperci radzą, by nie popadać w paranoję, gdyż każdy produkt dostępny w sklepie, może zostać w pewien sposób zakażony bakteriami. Najlepiej patrzeć na daty przydatności świeżych liści, gdyż te potrafią przeleżeć w lodówkach długie tygodnie, przez co w ich wnętrzu nagromadziło się więcej bakterii. Jeśli widzisz jakieś przebarwienia czy pleśń najlepiej odłóż produkt na swoje miejsce.