PoradyLajfhakiNiebezpieczne sałaty. Wiele osób rezygnuje z ich zakupu

Niebezpieczne sałaty. Wiele osób rezygnuje z ich zakupu

Paczkowana sałata to jeden z wynalazków współczesnego świata, który w łatwy sposób ułatwia życie na co dzień. Najczęściej jest już umyta, podzielona i gotowa do spożycia — nic tylko brać! Czy aby na pewno? Czasami lepiej powstrzymać się od jej zakupu.

Paczkowana sałata nie zawsze jest bezpieczna do spożycia, fot. freepik
Paczkowana sałata nie zawsze jest bezpieczna do spożycia, fot. freepik

10.08.2023 17:45

Proste udogodnienia życia jak pokrojone warzywa w pudełku czy właśnie gotowa do spożycia sałata, kuszą nas na każdych zakupach. Przekonali się o tym klienci, którzy masowo zachorowali na bakterię E.coli, która finalnie doprowadziła do kilku zgonów. Wszystko przez paczkę sałaty z marketu.

To były zwyczajne zakupy w markecie

W 2016 roku na terenie Wielkiej Brytanii doszło do masowego zachorowania przez bakterię E.coli, gdzie aż 150 cywilów zgłosiło się do lekarza z podejrzanymi objawami. 60 osób zostało skierowanych do szpitala, a dwie z nich zmarły. Wszystkiemu winna były paczkowane liście, które o ironio miały na opakowaniu napis "bezpieczna i gotowa do spożycia". Po zbadaniu 24 opakowań sałaty badacze doszli do szokujących wyników — w każdej z nich znaleziono bakterie kałowe, salmonelle i E.colę.

Paczkowana sałata nie zawsze jest bezpieczna do spożycia, fot. freepik
Paczkowana sałata nie zawsze jest bezpieczna do spożycia, fot. freepik

Dlaczego paczkowana sałata była aż tak skażona?

Brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Leicester nie dali za wygraną i postanowili dokładnie odtworzyć warunki, w jakich przyszło leżeć sałacie w sklepie. Ich badanie miało na celu obserwację zachowania liści w określonych warunkach. To, co zobaczyli, niesamowicie ich przeraziło. Według przeprowadzonych badań wszelkie warzywa liściaste, które są przetrzymywane w hermetycznych opakowaniach, mają wysoką tendencję do namnażania się bakterii. Co więcej, mikroorganizmy wytworzyły specjalne substancje, które pozwalają im przykleić się do liści i nawet dokładne mycie nie jest w stanie się ich pozbyć. Czy w takim razie mamy zaprzestać kupowania gotowych sałat? Eksperci radzą, by nie popadać w paranoję, gdyż każdy produkt dostępny w sklepie, może zostać w pewien sposób zakażony bakteriami. Najlepiej patrzeć na daty przydatności świeżych liści, gdyż te potrafią przeleżeć w lodówkach długie tygodnie, przez co w ich wnętrzu nagromadziło się więcej bakterii. Jeśli widzisz jakieś przebarwienia czy pleśń najlepiej odłóż produkt na swoje miejsce.

Paczkowana sałata nie zawsze jest bezpieczna do spożycia, fot. freepik
Paczkowana sałata nie zawsze jest bezpieczna do spożycia, fot. freepik