Balkon i ogródOgródNigdy nie wyrzucam skórki z banana. Zakopuję ją w ziemi i mam więcej pożytku

Nigdy nie wyrzucam skórki z banana. Zakopuję ją w ziemi i mam więcej pożytku

Skórka z banana jako nawóz, fot. Adobe Stock
Skórka z banana jako nawóz, fot. Adobe Stock
Adrianna Trusiuk
01.09.2023 18:10

Skórka od banana jako nawóz? Nie dość, że jest w pełni ekologiczna, to do tego wyróżnia się wysoką skutecznością. Możesz odżywić nią każdą roślinę — zarówno doniczkową, jak i ogrodową. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Skórka od banana obfituje w potas, magnez, żelazo, witaminę A i witaminy z grupy B. To składniki, których każda roślina potrzebuje, aby móc prawidłowo się rozwijać. Choć zwykle ląduje w koszu, warto wykorzystać ją do przygotowania domowego nawozu. Nada się zarówno do roślin ogrodowych, jak i doniczkowych.

Skórka od banana jako nawóz. Poznaj prosty przepis

Skórka od banana jako nawóz to jedna z najlepszych naturalnych odżywek do roślin. Po zjedzeniu banana skórę rozłóż na desce, lekko ją spłaszcz i pokrój w małe kawałki. Przy roślinach wykop niewielki dołek, tuż przy korzeniach. Następnie włóż do nich pokrojone skórki banana i zmieszaj je z ziemią. Po kilku dniach zaczną uwalniać swoje cenne składniki. W krótkim czasie zauważysz, że twoje rośliny zaczęły rosnąć szybciej, a ich kondycja uległa widocznej poprawie. Jeśli jednak kwiaty zaczęły marnieć w oczach, warto przygotować nawóz w płynie, ponieważ zadziała znacznie szybciej. Jak to zrobić? Dwie skórki od banana pokrój w małe kawałki, a następnie zalej je litrem ciepłej wody. Odłóż na tydzień w zimne i ciemne miejsce. Po tygodniu gotową odżywkę rozcieńcz z 10 litrami wody, a następnie podlej nią rośliny. Nawóz stosuj raz w tygodniu. Pierwsze efekty zauważysz już po miesiącu.

Skórka z banana jako nawóz, fot. Adobe Stock
Skórka z banana jako nawóz, fot. Adobe Stock

Domowe odżywki do roślin. Kosztują grosze, a działają cuda

Skórka z banana jako nawóz, fot. Adobe Stock
Skórka z banana jako nawóz, fot. Adobe Stock
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także