PoradyLajfhakiObłędne naleśniki bez wody gazowanej. Dodaję inny składnik do smażenia

Obłędne naleśniki bez wody gazowanej. Dodaję inny składnik do smażenia

przepis na naleśniki fot. freepik
przepis na naleśniki fot. freepik
09.08.2023 10:42

Naleśniki kochają, zarówno dzieci, jak i dorośli. Niezależnie, czy na sucho, słodko czy na wytrawnie zawsze smakują rewelacyjnie. Oto przepis na naleśniki bez mleka i wody gazowanej z tajnym składnikiem!

Naleśniki to rewelacyjny sposób na pyszne śniadanie, deser czy kolację. Delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Zrób je z naszej receptury, a nigdy już nie zrobisz innych. Rozkochasz w nich domowników.

Jak je zrobić?

Pyszne, łatwe w przygotowaniu i uniwersalne, czyli naleśniki. Idealne nie tylko dla dzieci. Na sucho, z dżemem, Nutellą, czy wytrawne, każde z nich są świetnym sposobem na posiłek w ciągu dnia. Możliwości zrobienia nadzienia jest tysiące, a wszystko zależy przede wszystkim od naszych preferencji i kreatywność. Kluczem dobrych naleśników nie jest jedynie farsz, ale też dobrze zrobione ciasto, które sprawi, że będą one puszyste i smaczne. Ważne też, aby nie rozwalały się w trakcie smażenia. Jedni robią je, dodając trochę mleka i wody gazowanej, my mamy całkiem inny przepis z tajnym składnikiem. Naleśniki wychodzą z niego delikatne jak chmurka i rozpływają się w ustach z każdym kęsem. Wydawać by się mogło, że tradycyjnego przepisu nie da się już ulepszyć. Udowodniliśmy, że się da, a rezultat pieści kubki smakowe. Przekonaj się o tym sam. A tutaj mała ściągawka, jak wygląda podstawowy przepis:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Składniki połączyć ze sobą w taki sposób, aby powstała gładka masa. Przed smażeniem rozgrzej patelnię.

Thin pancakes on a plate. Wooden background. Close up
Thin pancakes on a plate. Wooden background. Close up

Przepis na naleśniki

Nasza receptura pochodzi z babcinego zeszytu. Pamiętamy ich smak jeszcze z dzieciństwa. Wystarczy, że ciasto przygotujesz według tradycyjnego przepisu i dolejesz do niego wrzątku! Tajemniczym składnikiem, który rewelacyjnie wpływa na puszystość naleśników, jest właśnie on. Wrzątek należy szybko połączyć z innymi składnikami i od razu przejść do smażenia. Pamiętaj, że tylko gorącą wodę dolewasz, gazowanej już nie musisz. Po usmażeniu wystarczy, że dodasz ulubiony farsz i możesz podawać je swoim bliskim. Gwarantujemy, że będą zachwyceni, kiedy tylko ich spróbują i zawsze poproszą cię o dokładkę, przez co nie nadążasz ze smażeniem następnych. Ten przepis na stałe zagości w twojej kuchni.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także