PoradyLajfhakiObłędne naleśniki bez wody gazowanej. Dodaję inny składnik do smażenia

Obłędne naleśniki bez wody gazowanej. Dodaję inny składnik do smażenia

Naleśniki kochają, zarówno dzieci, jak i dorośli. Niezależnie, czy na sucho, słodko czy na wytrawnie zawsze smakują rewelacyjnie. Oto przepis na naleśniki bez mleka i wody gazowanej z tajnym składnikiem!

przepis na naleśniki fot. freepik
przepis na naleśniki fot. freepik

09.08.2023 10:42

Naleśniki to rewelacyjny sposób na pyszne śniadanie, deser czy kolację. Delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Zrób je z naszej receptury, a nigdy już nie zrobisz innych. Rozkochasz w nich domowników.

Jak je zrobić?

Pyszne, łatwe w przygotowaniu i uniwersalne, czyli naleśniki. Idealne nie tylko dla dzieci. Na sucho, z dżemem, Nutellą, czy wytrawne, każde z nich są świetnym sposobem na posiłek w ciągu dnia. Możliwości zrobienia nadzienia jest tysiące, a wszystko zależy przede wszystkim od naszych preferencji i kreatywność. Kluczem dobrych naleśników nie jest jedynie farsz, ale też dobrze zrobione ciasto, które sprawi, że będą one puszyste i smaczne. Ważne też, aby nie rozwalały się w trakcie smażenia. Jedni robią je, dodając trochę mleka i wody gazowanej, my mamy całkiem inny przepis z tajnym składnikiem. Naleśniki wychodzą z niego delikatne jak chmurka i rozpływają się w ustach z każdym kęsem. Wydawać by się mogło, że tradycyjnego przepisu nie da się już ulepszyć. Udowodniliśmy, że się da, a rezultat pieści kubki smakowe. Przekonaj się o tym sam. A tutaj mała ściągawka, jak wygląda podstawowy przepis:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Składniki połączyć ze sobą w taki sposób, aby powstała gładka masa. Przed smażeniem rozgrzej patelnię.

Thin pancakes on a plate. Wooden background. Close up
Thin pancakes on a plate. Wooden background. Close up

Przepis na naleśniki

Nasza receptura pochodzi z babcinego zeszytu. Pamiętamy ich smak jeszcze z dzieciństwa. Wystarczy, że ciasto przygotujesz według tradycyjnego przepisu i dolejesz do niego wrzątku! Tajemniczym składnikiem, który rewelacyjnie wpływa na puszystość naleśników, jest właśnie on. Wrzątek należy szybko połączyć z innymi składnikami i od razu przejść do smażenia. Pamiętaj, że tylko gorącą wodę dolewasz, gazowanej już nie musisz. Po usmażeniu wystarczy, że dodasz ulubiony farsz i możesz podawać je swoim bliskim. Gwarantujemy, że będą zachwyceni, kiedy tylko ich spróbują i zawsze poproszą cię o dokładkę, przez co nie nadążasz ze smażeniem następnych. Ten przepis na stałe zagości w twojej kuchni.

Obraz