Od kiedy tak przechowuję zioła, długo nie wietrzeją i mają dużo aromatu
Jak prawidłowo przechowywać suszone zioła, by ich aromat był intensywny przez długie tygodnie? Wrzucenie otwartej torebki do koszyka w szafce to nie najlepszy pomysł!
12.08.2023 11:15
Po zakupach w sklepie zielarskim jesteś bogatszy o kilkanaście torebek z przyprawami, o których nawet nie miałeś nawet pojęcia, że istnieją. Z ziół można korzystać na wiele sposobów, lecz aby zachowały aromat, trzeba pamiętać o ich odpowiednim przechowywaniu. Nie ma jednego złotego sposobu, który nie dopuści do rozwoju pleśni lub zalęgnięciu się niechcianych lokatorów. Zioła można kupić w dwóch formach: świeże oraz wysuszone. Jeśli padło na pierwszą opcję, korzystaj z nich, póki są jędrne i sprężyste, albowiem wtedy oddają najwięcej smaku. Jeśli natomiast czujesz, że powoli kończy się ich termin przydatności, najlepiej je wysuszyć. Ważne, by po suszeniu nie były wilgotne, bo wrzucone do słoika spleśnieją lada moment.
Jak przechowywać suszone zioła?
Czy przyprawy można przechowywać w lodówce?
Mimo że na pierwszy rzut oka lodówka brzmi idealnie, w końcu jest chłodna i zacieniona, to nie sprawdzi się w tym przypadku. Przechowywanie ziół w takim miejscu niesie za sobą duże ryzyko rozwoju pleśni i zwilgotnienia artykułu. Grzyb może rozwijać się jeszcze przed tym, jak całość zarośnie puchatym kożuchem. Spożywanie zainfekowanych ziół jest dla nas niebezpieczne i niesie poważne ryzyko.