Odkąd znam tę zasadę, nie kupuję herbaty w torebkach. Wolę bardziej aromatyczny napój

Herbata traktowana jest w wielu kulturach świata jako niezwykły napój, a jej przygotowywanie uchodzi za ważny rytuał. Podpowiadamy, jak parzyć herbatę tak, aby była aromatyczna.

ObrazekJak parzyć herbatę, aby była aromatyczna? fot. gettyimages

Mieszkańcy Azji uważają, że sposób parzenia herbaty ma ogromny wpływ na jej smak. Wielu z nas traktuje jednak przygotowywanie herbaty jako zwyczajną, codzienną czynność. Najczęściej kupujemy ją w torebkach lub jako mieszankę ziół z liśćmi herbacianymi. To błąd, ponieważ nie mają one wiele wspólnego z prawdziwą herbatą.

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Herbata liściasta zawiera w sobie całe lub fragmenty liści herbacianych. Przez to nie posiada zbędnych domieszek i jest najbardziej aromatyczna. Do jej parzenia potrzebny jest zaparzacz. Bez niego do ust dostaną ci się herbaciane liście. Przy parzeniu ważny jest czas, gatunek i ilość herbaty, a także temperatura wody. Najlepiej dokładnie poznać poszczególne zasady parzenia herbat.

  • Czarną herbatę powinieneś parzyć do 4 minut i należy zalać ją wodą o temperaturze 98-100°C.
  • Zieloną parzy się maksymalnie 3 minuty. Trzeba zalać ją wodą o temperaturze 60-80°C. Ciekawostką jest to, że jej liście nadają się do kilkukrotnego parzenia.
  • Białą najlepiej parzyć w wodzie o temperaturze 80-90°C przez około 5 minut. Jej liście też nadają się do ponownego parzenia.
  • Żółtą również można parzyć kilka razy. Herbata powinna być zalewana wodą o temperaturze 80-85°C i parzona do 3 minut.
  • Czerwoną, czyli pu-erh trzeba parzyć w wodzie o temperaturze 90-96°C przez 3 minuty.
Obrazek

Jaka powinna być woda do parzenia herbaty?

Woda w procesie parzenia pełni bardzo istotną funkcję (nie może być ani za twarda, ani za miękka). Najlepiej sprawdzi się ta o odczynie neutralnym, czyli 7 pH. Powinna być zawsze filtrowana i świeża. Warto dodać, że w gotowaniu wody istotną kwestią jest także jej ilość. Należy dostosować ją do porcji herbaty, jaką chcemy przygotować. Ważne jest, aby woda nie miała żadnego specyficznego zapachu (np. stęchlizny lub chloru) ani nie była mętna. Jeśli chcemy się cieszyć dobrej jakości herbatą, to warto zainstalować filtr, który uzdatni wodę.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo