PoradyLajfhakiOto co oznaczają plamy na mrożonym mięsie. Nie zawsze jest się czego bać

Oto co oznaczają plamy na mrożonym mięsie. Nie zawsze jest się czego bać

plamy na mrożonym mięsie, fot. Genialne
plamy na mrożonym mięsie, fot. Genialne

06.09.2023 08:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Możesz być zaskoczony, kiedy wkładasz do zamrażalnika ładnie wyglądające mięso, a po czasie zauważasz, że pojawiają się na nim zmiany. Oto, co oznaczają plamy na mrożonym mięsie.

Różnorodne zmiany w wyglądzie mięsa mogą nas niepokoić. Szczególnie, jeśli wcześniej wyglądało ono w porządku. Zdradzamy, czy plamy na mrożonym drobiu bądź wieprzowinie są groźne.

Czym jest oparzelina mrozowa?

To nic innego jak białe plamy pojawiające się na mrożonym mięsie. Występują one w momencie, kiedy w trakcie zamrażania mięso traci dużo wilgoci. Wówczas piersi z kurczaka wyglądają tak, jakby zaczęły się wysuszać w konkretnych miejscach. Oparzelina mrozowa może też pojawiać się na mrożonych warzywach, owocach, rybach czy lodach. Na jej wystąpienie podatne są pokarmy o wyższej zawartości wody. Oczywiście możesz zapobiec pojawieniu się oparzeliny mrozowej. Ważna jest wiedza, jak przechowywać dane produkty. Podstawa to zadbanie o szczelne opakowanie, w którym będzie przetrzymywane mięso. Nie polecamy stosować foliowych torebek, znacznie lepiej sprawdzą się pojemniki na żywność. Temperatura w zamrażalniku również powinna być jednakowa. Jeśli pojawią się wahania, wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że plamy na mrożonym mięsie zaczną się ukazywać.

Fresh meat on a black cutting board
Fresh meat on a black cutting board

Czy można jeść mięso z białymi plamami?

Chociaż takie znamiona mogą wyglądać niepokojąco, nie są one groźne dla zdrowia i nie ma przeciwskazań do tego, aby zjeść mięso z białymi plamami. Dlatego nie ma sensu wyrzucać go w obawie przed zatruciem. Wyjątkiem jest moment, kiedy już nadpsute mięso włożysz do zamrażalnika - pamiętaj tak nigdy nie rób! Wspomniana oparzelina mrozowa świadczy wyłącznie o utracie wilgoci, nie informuje natomiast o tym, że mięso nie nadaje się do jedzenia. Jest jednak małe "ale". Mięso z takimi plamami może mieć jednak zmienioną teksturę oraz inny smak. Ale tego nie da się uniknąć. Dlatego miej na uwadze, że jeśli mięso dobrze przechowasz, unikniesz wtedy problemu. W przypadku, kiedy plamy wyraźnie budzą twój niesmak, po prostu je odkrój i przygotuj mięso wedle własnego uznania. Aby zniwelować smak zamrażalnika, zrób z niego gulasz lub pieczeń.

Raw pork rib chop steak. Organic meat. White wooden background. Top view.
Raw pork rib chop steak. Organic meat. White wooden background. Top view.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także