Oto co oznaczają plamy na mrożonym mięsie. Nie zawsze jest się czego bać
Możesz być zaskoczony, kiedy wkładasz do zamrażalnika ładnie wyglądające mięso, a po czasie zauważasz, że pojawiają się na nim zmiany. Oto, co oznaczają plamy na mrożonym mięsie.
06.09.2023 08:49
Różnorodne zmiany w wyglądzie mięsa mogą nas niepokoić. Szczególnie, jeśli wcześniej wyglądało ono w porządku. Zdradzamy, czy plamy na mrożonym drobiu bądź wieprzowinie są groźne.
Czym jest oparzelina mrozowa?
To nic innego jak białe plamy pojawiające się na mrożonym mięsie. Występują one w momencie, kiedy w trakcie zamrażania mięso traci dużo wilgoci. Wówczas piersi z kurczaka wyglądają tak, jakby zaczęły się wysuszać w konkretnych miejscach. Oparzelina mrozowa może też pojawiać się na mrożonych warzywach, owocach, rybach czy lodach. Na jej wystąpienie podatne są pokarmy o wyższej zawartości wody. Oczywiście możesz zapobiec pojawieniu się oparzeliny mrozowej. Ważna jest wiedza, jak przechowywać dane produkty. Podstawa to zadbanie o szczelne opakowanie, w którym będzie przetrzymywane mięso. Nie polecamy stosować foliowych torebek, znacznie lepiej sprawdzą się pojemniki na żywność. Temperatura w zamrażalniku również powinna być jednakowa. Jeśli pojawią się wahania, wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że plamy na mrożonym mięsie zaczną się ukazywać.
Czy można jeść mięso z białymi plamami?
Chociaż takie znamiona mogą wyglądać niepokojąco, nie są one groźne dla zdrowia i nie ma przeciwskazań do tego, aby zjeść mięso z białymi plamami. Dlatego nie ma sensu wyrzucać go w obawie przed zatruciem. Wyjątkiem jest moment, kiedy już nadpsute mięso włożysz do zamrażalnika - pamiętaj tak nigdy nie rób! Wspomniana oparzelina mrozowa świadczy wyłącznie o utracie wilgoci, nie informuje natomiast o tym, że mięso nie nadaje się do jedzenia. Jest jednak małe "ale". Mięso z takimi plamami może mieć jednak zmienioną teksturę oraz inny smak. Ale tego nie da się uniknąć. Dlatego miej na uwadze, że jeśli mięso dobrze przechowasz, unikniesz wtedy problemu. W przypadku, kiedy plamy wyraźnie budzą twój niesmak, po prostu je odkrój i przygotuj mięso wedle własnego uznania. Aby zniwelować smak zamrażalnika, zrób z niego gulasz lub pieczeń.