Psujące się mięso rozpoznasz po tym 1 szczególe. Ten sposób zdradził mi znajomy rzeźnik
Mięso dla wielu stanowi podstawowy pokarm, bez którego nie wyobrażają sobie codziennego obiadu. Sprawdź, jak rozpoznać zepsute mięso, a unikniesz wielu problemów zdrowotnych.
17.06.2023 23:10
Bardzo dużo osób robi zakupy na zapas, przez co umieszcza mięso w tyle lodówki. Często zdarza się o nim zapomnieć, przez co po kilku dniach pozostawia ono wiele do życzenia. Dodatkowo w wielu marketach sprzedawcy mogą oszukiwać klientów, oferując im nieświeży produkt.
Dlaczego mięso się psuje?
Zaraz po uboju w mięsie zachodzą procesy białkowe, tłuszczowe oraz węglowodanowe, ponieważ zmienia się jego struktura. Dlatego tak ważne jest stosunkowo szybkie spożycie mięsa, aby zapobiec procesom gnilnym. Są one powodowane przez drobnoustroje oraz enzymy tkankowe, które dają trwałe zmiany chemiczne w strukturze pokarmu. Warto dodać, że nawet początek tego procesu może być niebezpieczny dla zdrowia. Nawet lekko nadpsute mięso należy wyrzucić.
Jak rozpoznać zepsute mięso?
Mięsu przed przyrządzaniem posiłku zawsze należy się dobrze przyjrzeć. Powinna zaniepokoić cię zmiana barwy z jasnej na:
- brunatną w przypadku wołowiny,
- szarą w przypadku drobiu,
- ciemnoróżową w przypadku wieprzowiny.
Zmianie koloru towarzyszy zielono-biały nalot, który jest pleśnią, a struktura mięsa, po dotknięciu go palcem, odkształcasię na stałe. Warto dodać, że psujące się mięso jest lepkie, ponieważ rozkłada się w nim białko. Już podczas zakupów należy zwrócić szczególną uwagę na wygląd wyrobów masarskich. Po powrocie do domu warto od razu obrobić je termicznie lub zamrozić. Czy jedzenie zepsutego mięsa jest groźne dla człowieka? Wydzielane przez niego toksyny mogą wpłynąć negatywnie na organizm. Powodują zatrucie pokarmowe, skurcze żołądka, stany zapalne jelit, wymioty oraz porażenia mięśni gładkich poprzez wytwarzający się jad kiełbasiany. Warto dodać, że jest on najsilniejszą trucizną, która zagraża życiu człowieka.
Co z zamrożonym mięsem?
Tak przetworzone mięso nie psuje się, ponieważ procesy biologiczne zostały spowolnione przez działanie niskiej temperatury. Warto jednak wiedzieć, jak prawidłowo mrozić poszczególne rodzaje mięs:
- temperatura powinna wynosić miedzy -18,1 do -22 stopni Celsjusza;
- wieprzowinę mrozi się do 10 miesięcy;
- wołowinę do 15 miesięcy;
- cielęcinę oraz baraninę do pół roku;
- drób do koło 3 miesięcy;
- mielone powinno być mrożone tylko 2 miesiące (niezależnie od gatunku).