PoradyLajfhakiOto co zawierają zielone ziemniaki. Przyjrzyj się im dokładnie

Oto co zawierają zielone ziemniaki. Przyjrzyj się im dokładnie

zielone ziemniaki fot. getty images
zielone ziemniaki fot. getty images
24.09.2023 18:42

Nie ma bardziej popularnych warzyw, które od lat królują na stołach. Jest ich bardzo dużo odmian, przez co wybór jest nieograniczony. Jednak czy można jeść zielone ziemniaki? To musisz koniecznie wiedzieć.

Wielu nie wyobraża sobie bez nich codziennej diety, a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest wiele. Stanowią też idealną bazę pod wiele potraw jak m.in. kluski, czy pierogi. Mimo to podczas ich przechowywania może dojść do dziwnej reakcji. Bardzo często pod wpływem światła stają się zielone. Czy to oznacza, że nadal nadają się do jedzenia?

Jakie właściwości mają ziemniaki?

Są bogatym źródłem witaminy C, a młode ziemniaki zawierają jej do 16 mg. Natomiast codzienne zapotrzebowanie wynosi 60 mg. Dlatego zjedzenie zaledwie kilku sztuk tych warzyw daje nam niezbędną dawkę tej witaminy. Znajduje się w nich dużo beta-karotenu oraz witaminy A, D, E, K, H i grupy B. Zawierają w sobie także minerały, takie jak siarkę, wapń, potas, magnes, jod oraz mangan. Jednak nie są wskazane dla wszystkich, ponieważ zawierają wysoki indeks glikemiczny, przez co muszą zrezygnować z ich jedzenia m.in. cukrzycy. Nie są także zalecane dla osób zmagających się z niewydolnością nerek lub reumatyzmem.

jak szybko obrać młode ziemniaki, fot. freepik
jak szybko obrać młode ziemniaki, fot. freepik

Czy zielone ziemniaki są trujące?

Nieprawidłowo przechowywane ziemniaki tracą na wartościach odżywczych, przez co stają się niebezpieczne dla zdrowia. Zdarza się, że zaczynają kiełkować, a to właśnie wtedy zaczyna wydzielać się w nich solanina. W efekcie warzywa przybierają zielony kolor i nie pomoże w złagodzeniu go mycie lub odcinanie odbarwionych części. Substancja zwana solaniną ma za zadanie chronić ziemniaka przed bakteriami lub owadami. Jednak okazuje się, że jest trująca dla człowieka, nawet po usunięciu tylko zielonych elementów. Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się do 20 godzin po posiłku, a są to wymioty, gorączka, bóle głowy, jak również utrata przytomności oraz halucynacje. Co ciekawe zazwyczaj znikają one same na drugi dzień, więc nie są zagrożeniem dla życia. Natomiast, kiedy stężenie solaniny jest zbyt wysokie w organizmie, to może dojść nawet do śpiączki. Warto pamiętać o tym, że solanina gromadzi się w sercu, wątrobie oraz nerkach.

Jak szybko obrać ziemniaki z pomocą widelca? fot. Freepik
Jak szybko obrać ziemniaki z pomocą widelca? fot. Freepik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także